Борисов покани у нас президентката на Молдова и й обеща подкрепа за ЕС

OFFNews Последна промяна на 28 януари 2021 в 20:47 2271 0

Снимка facebook.com/maia.sandu

България категорично подкрепя европейската интеграция на Молдова и е готова да съдейства с опит и практики по линия на надграждането на отношенията на страната с ЕС, заяви министър-председателят Бойко Борисов в телефонен разговор с президента на Молдова Мая Санду.

Това е първият разговор между двамата от встъпването в длъжност на Санду като президент в края на миналата година.

Борисов отправи покана към Мая Санду да посети България в удобно за нея време.

Той подчерта, че страната ни винаги е била приятел и партньор на Молдова и ще продължи да подпомага стремежите на молдовските власти по пътя към Европейския съюз. От своя страна Молдова трябва да полага още по-активни усилия за приобщаването си към ЕС.

Борисов е на мнение, че Молдова е и наш важен партньор по отношение на инициативата за Източното партньорство на ЕС, чиято цел е постигане на възможно най-близко политическо асоцииране и възможно най-висока степен на икономическа интеграция.

Министър-председателят акцентира върху многобройната българска общност в Молдова, която също е важна за отличните връзки между народите на двете страни. Борисов изрази благодарност за усилията на молдовските власти при съхраняването на националната, културна и езикова идентичност на българското национално малцинство. В този контекст премиерът отбеляза, че преобразуването на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак“ във филиал на Русенския университет „Ангел Кънчев” би допринесло още повече за културната и духовна близост на двата народа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови