Борисов не дойде на КСНС заради протеста на Емко

Последна промяна на 09 октомври 2017 в 10:10 3466 0

Борисов не дойде на КСНС заради протеста на Емко

Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) започна в отсъствието на премиера Бойко Борисов. От пресслужбата на правителството съобщиха за OFFNews, че отсъствието на Борисов е свързано с това, че той ще се срещне с протестиращи работници от "Емко".

По-рано днес протестът на работниците се проведе пред сградата на Министерския съвет. Те настояват за среща с премиера. От пресслужбата на МС уточниха, че президентската администрация е предупредена за закъснението на премиера за заседанието на КСНС. 

Очаква се протестиращите да излъчат свои представители и да отидат на среща с Борисов.

Заседанието на КСНС е на тема „Необходими законодателни мерки за противодействие на корупцията“.

ГЕРБ и БСП внесоха имат два отделни законопроекта за борба с корупцията. Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов антикорупционен орган, в който механично ще се влеят няколко структури, сред които комисията за конфискация за имущество и спорната БОРКОР. Социалистите пък предлагат да бъде създадена специална агенция "Антикорупция".

Един от основните спорове между двете партии е кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура. Управляващите настояват това да става с акт на правителството, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган.