Борисов: Гоце Делчев е общ герой, догодина да празнуваме с братята ни от Северна Македония

В поздравлението на Зоран Заев България обаче не се споменава

Георги А. Ангелов 04 февруари 2021 в 17:29 3322 0

„Днес се навършват 149 години от рождението на Гоце Делчев – войвода, деец на македоно-одринското революционно освободително движение, сред най-видните наши общи исторически герои. Дано имаме мъдростта догодина, заедно с нашите приятели и братя от Северна Македония, да отпразнуваме неговата кръгла 150-та годишнина, обединени и заедно по пътя на европейската интеграция“.

Това написа във фейсбук профила си премиерът Бойко Борисов.

В поздравлението на македонския премиер Зоран Заев България не се споменава. 

"Днес, на 4 февруари /23 януари по стар стил/, в деня на рождението на вдъхновителя на македонското национално дело Гоце Делчев си спомняме и отдаваме почит на неговия исторически принос в създаването на македонската държавност.

Като вдъхновител и двигател на македонската революционна организация Гоце Делчев винаги призоваваше за единство и сплотеност в политическите предизвикателства, пред които е изправена страната, на всички обществени фактори и граждани, без разлика от тяхната религиозна, етническа или политическа принадлежност.

Идеалите на тази велика личност са наше общо задължение да продължим да изграждаме държавата като демократична и икономически напредваща страна, която днес е част от най-силния военен съюз НАТО и страна, която върви към членство в ЕС", написа Заев.

В коментарите под поста му евродепутатът от ВМРО Ангел Дажамбазки "припомня", че "македонската" революционна организация е българска. Според първия устав името на революционната организация е Български македоно-одрински революционни комитети (БМОРК). 

За последно българският премиер Бойко Борисов и неговият македонски колега Зоран Заев участваха заедно в общо честване на Илинденско-Преображенското въстание през август 2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!