Бойко: На 8 юни правителството договаря новите изтребители

Юлиан Христов 04 юни 2014 в 10:24 5719 10

Бойко: На 8 юни правителството договаря новите изтребители

Снимка Боян Георгиев

В мандата на бившия премиер беше подготвено предложение за купуването на изтребители трета ръка от португалските военновъздушни сили.

Договарянето за покупка на нови изтребители за армията ще стане на 8 юни. Това обяви в кулоарите на парламента премиерът Бойко Борисов.

Според поетите ангажименти към НАТО армията ни трябва да има адекватна летателна техника за изпълнение на задачите по охрана на въздушното пространство. Проектът за купуване на нов изтребител беше подготвен от правителството на Борисов, но в последния момент тогавашния вонен министър оттгели предложението си към Министерския съвет с мотивите, че трябва да бъдат нанесени корекции.

"Чувам много безпокоителни работи, че ще подписват за военна ескадрила, а вече в най-голямата икономическа криза ГЕРБ плащаше по 300 млн. на година за военните хеликоптери, които те бяха договорили. Чувам, че на 8 юни ще договарят такива неща, вие видяхте, дори богатите държави отказаха да купуват самолети сега", коментира днес Борисов в кулоарите на парламента.

Според Плана за развитие на Въоръжените сили, приет от Министерски съвет през 2010 година, след 2014 г. бойната ни авиация трябва да се сдобие с до 20 бр. нов тип основен боен самолет.

Както вече OFFNews писа, изборът за купуване на нов тип изтребител за Българската армия е предрешен след посещението на генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмунсен, който в София даде да се разбере, че страната ни драстично изостава в модернизацията на авиацията си. На високо ниво е взето решение за покупката на употребявани американски F-16. 

Това означава, че за покупката няма да бъде проведен конкурс и останалите участници в надпреварата - евроконсорциумът EADS (който от началото на годината се трансформира в Airbus Group) с изтребителите „Юрофайтър“ и шведската компания SAAB, остават извън обсега на бъдещето решение, защото самолетите ще бъдат купени при директна междуправителствена сделка.

В края на май премиерът Пламен Орешарски посети израелската държавна компания Israel Aerospace Industries (IAI), която е най-голямата израелска държавна компания в сферата на авиационната техника. Тогава той се запозна с възможностите на компанията, която се занимава с модернизацията на американските изтребители F-16.

През 2011 г. IAI се опитаха да предложат на България модернизирани до стандарта Block 60 изтребители Kfir. Компанията все още активно предлага модела по света, припомня електронното издание на сп. "Аеро". Освен това IAI има модернизационни решения за F-16, F-4, F-5 и C-130. Не е изключено презентацията пред премиера Орешарски да е била свързана с амбициите на правителството за превъоръжаване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!