Зам.-командирът на ВВС: Нов изтребител - колкото по-бързо, толкова по-добре

OFFNews 06 март 2014 в 11:37 10280 14

Миг-29 в базата в Граф Игнатиево. Снимка: Юлиан Христов

Колкото по-бързо се вземе решение за купуване на нов тип изтребител за българската армия, толкова по-добре.

Това е мнението на заместник-командира на Военновъздушните сили (ВВС) бриг. генерал Румен Радев, който е и ръководител на Интегрирания проектен екип за избор на нов тип боен самолет.

Само преди седмица военният министър Ангел Найденов обяви, че страната ни трябва да купи нови изтребители. Това стана след среща с американския му колега Чък Хейгъл. САЩ са една от страните, които участват в надпреварата за изтребители за бойната ни авиация. Окончателното решение се очаква да бъде взето през септември. 

Министерството на отбраната има възможност да осигури до 700 млн. лв. за нов тип боен самолет, но също така ще са необходими и повече от 160 млн. лв. за модернизация на авиониката и навигационните системи на МиГ-29. В приоритетите на МО за 2014 г. обаче е записано, че купуването на нов изтребител и модернизирането на наличните руски самолети не може да бъде извършено едновременно.

В интервю за сп. "Клуб КРИЛЕ" ген. Радев обяснява, че модернизацията и поддръжката на съветски МиГ-29 е разход, който в сравнение купуването на нов тип самолет, е прекалено голям.

"Ако се вземе решение за модернизация на МиГ-29 и тя се финансира, то трябва да е кристално ясно, че с това разходите за МиГ-29 не приключват, а тепърва започват. И то в мащаби, превишаващи многократно самата модернизация. Ще бъде жалко да дадем средства за модернизация на самолети, които впоследствие ще виснат на земята поради непосилните средства за техническа поддръжка. Още по-жалко ще бъде обаче ако останем без финансов ресурс за придобиване на нов самолет", обяснява генералът.

Според него за авиацията ни са нужни поне 16 самолета, с които да бъдат покривани поставените задачи и да се води нормална подготовка на летателния състав.

"Предимствата на подобно решение са много. Първо, решаваме от раз проблемите с дефицита на бойни способности, съвместимост и освобождаване на честоти", казва още генералът. По думите му купуването на нов изтребител ще стане по-бързо, отколкото модернизацията на МиГ-овете. Другият важен фактор е икономичността при разхода на гориво, постигана с новите технологии. Според ген. Радев икономията от гориво при нов тип самолет спрямо МиГ-29 може да възлезе на около 200 млн. лева до 2030 г. 

Той коментира и възможността за офсетно споразумение, каквото предлага единствено шведската компания "Сааб", производител на изтребителите "Грипен". "Съществува възможност за реализация на мощни общественополезни офсетни програми и технологичен трансфер, които могат да дадат сериозен тласък на икономиката и да открият нови работни места. Примери за извлечени сериозни ползи в други държави – много. И да не забравяме най-важното: нашият летателен състав най-после ще може да води подготовка в една коренно различна технологична среда с един прогресивен модел на подготовка, който наистина заслужава и който е истинския залог за съвременни бойни способности", обяснява още генералът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!