Ден на отворените врати на учението “Тракийска звезда 2014” (снимки)

OFFNews 30 май 2014 в 10:39 4227 0

Тракийска звезда 2014

Снимка Боян Георгиев

В авиобаза "Граф Игнатиево" в четвъртък се проведе ден на отворените врати. Инициативата се проведе в рамките на съвместната летателна тренировка “Тракийска звезда 2014”.

Вчера бяха представени мисиите и задачите, изпълнявани от българските, американските, румънските и гръцките участници, наблюдение на полети и статичен показ на авиационната техника, участваща в съвместната тренировка.

Сред официалните гости бяха министърът на отбраната Ангел Найденов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, посланикът на САЩ в България Марси Райс и командващият на ВВС на САЩ в Европа (и Африка) генерал Франк Горенц. Те пристигнаха в авиобазата със самолет КС-135. По време на краткия полет самолетът-цистерна е заредил във въздуха изтребители F-16 и малко по-късно бил „прехванат” от български изтребители Миг-29, сподели на брифинг генерал Франк Горенц.

Преди кацането на КС-135 във въздуха се вдигнаха самолети, действащи в учението от авиобаза Граф Игнатиево - F-16, L-39, МиГ-21, МиГ-29 и Су-25. Специално за гостите над пистата прелетяха формация от четири изтребители – два МиГ-29 и двойка F-16. Американските изтребители извършиха ефектно ‘простартиране’ (кацане на конвейр).

Летателната тренировка „Тракийска звезда 2014″ включва въздушни боеве с изтребители, тактически прехвати, бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана. Провеждат се и полети от съвместни българо-американски екипажи за повишаване на уменията при прилагане на процедурите, използвани от изтребителната авиация на двете страни.
Това е една от мащабните тренировки, които провеждат Военновъздушните сили през настоящата година. В нея участват летателни екипажи на МиГ-21 и МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от База за предно разполагане – Безмер, L-39ZA от авиационната група в Долна Митрополия и формирования от състава на Зенитно-ракетните войски на Военновъздушните сили и Сухопътни войски. Американските ВВС са представени от екипажи от 148-о авиокрило на Националната въздушна гвардия на американския щат Минесота с изтребители F-16.

За втора поредна година в тренировката участват румънските ВВС с МиГ-21 Lancer и гръцките ВВС с изтребители F-16.

Основната цел на съвместната летателна тренировка е повишаване на оперативната съвместимост между ВВС на страните-партньори и усъвършенстване на подготовката за работа в международна среда при съвместно използване на договорените съоръжения на територията на Република България.

Най-важното
Всички новини
X

Подкастът на OFFNews