Бойко Борисов и Корнелия Нинова най-сетне ще се разберат 'като мъже'

На лидерската среща участие потвърдиха ГЕРБ и БВ, ПП, ДБ и "Възраждане" отказват поканата на Нинова

Йорданка Веселинова 19 януари 2023 в 10:07 4294 8

Архив

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Бойко Борисов

Бойко Борисов ще се срещне с Корнелия Нинова на лидерската среща по инициатива на левицата за третия мандат, потвърди пред журналисти в парламента зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

"Сигурно, предполагам, не знам. Дайте да получим покана, пък да видим първо на какво ни канят", каза той.

По-рано Борисов изрази готовност да преговаря в лидерски формат, а Нинова, която преди години покани лидера на ГЕРБ "да се разберат като мъже", заяви, че преговорите ще се водят на ниво лидери. Вчера пък Христо Иванов определи тези срещи като "пиар опаковка", криеща, че мандатът е изначално провален. 

Даниел Митов все пак е на мнение, че лидерските срещи ще са полезни, тъй като на тях ще се формират приоритетите, ще се види какви различия има и така ще се оценят и възможностите.

Срещата ще се проведе утре в 11 ч. в зала "Изток" в парламента, потвърдиха от пресцентъра на БСП. По-късно лидерът на левицата Корнелия Нинова каза, че вижда "умерен" шанс за кабинет. По думите ѝ някои от формациите са потвърдили участие на срещата, а други - днес ще обсъждат. Тя каза, че е получила потвърждение, че Борисов ще присъства.

По-късно във Фейсбук Бойко Борисов също потвърди:

"Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия. Решението на Националното ни събрание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си."

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев пък подчерта, че ще продължават да държат на писмено споразумение.

Въпреки това според ДПС все още има шанс за формирането на редовно управление. Според Йордан Цонев всичко зависи от диалога между партиите.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров заяви, че партията е готова за избори. По думите му в сегашната ситуация всяка група е готова за избори. Съпартиецът му Искрен Арабаджиев от ефира на БНР призова БСП да опита с правителство на малцинството. Вчера Националният съвет на ПП даде мандат на Кирил Петков и Асен Василев да започнат разговори с Демократична България, Спаси София и други формации за общо явяване на следващите местни и национални избори в страната. 

По-късно съпредседателят на партията Кирил Петков обяви, че ПП нява да отиде на лидерската среща, тъй като да участват в управление на ГЕРБ, БСП, ДПС и БВ.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов каза, че групата му няма да отиде на общата лидерска среща. По думите му проблем е потвърдената вчера от Кирил Петков пред "Ди Велт" информация, че български оръжия и гориво са стигали до Украйна.

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов пък каза, че не вижда смисъл от лидерската среща на този етап. Той заяви, че биха разговаряли за политики, но в двустранен формат.

Вчера "Продължаваме промяната" обявиха, че няма да подкрепят кабинет на БСП. Ден по-рано и от ГЕРБ-СДС излязоха с подобна позиция. "Демократична България" пък заговори за "разширяващи се различия" с левицата. Сметките показват, че с тези три партии кабинет не може да има - вадейки от уравнението ГЕРБ, ПП и ДБ в парламента остават 100 депутати, които са недостатъчни за формирането на кабинет. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

8

ob1

19.01 2023 в 22:53

сашке, пак те е хванала логореята и нищо не ти се разбира от брътвежите. Дай нещо простичко като тебе - къде е правителството на тиквата, нали е номер едно на изборите?

4738

4

Того

19.01 2023 в 12:47

Най-сетне банкянската Б.Б. се върне на Корабът-майка.

14469

3

случайно прочетох

19.01 2023 в 12:30

За да се разберат "като мъже", трябва да не са тр@вестити, нали?

2073

2

Johnny B Goode

19.01 2023 в 12:02

Че какъв мъж е Бойко?
Корнела ще му свие сърмите в честен бой

800

1

Batze

19.01 2023 в 11:38

Бойко Борисов, 9.00 часа: "Сигурно, предполагам, не знам. Дайте да получим покана, пък да видим първо на какво ни канят."

Бойко Борисов, 12.00 часа: "Ше видим, нещо се колебая. То изобщо има ли смисъл? Абе, ше говора с парламентарната група и к'вото те решат."

Бойко Борисов, 14.00 часа: "Корнела и куманистите убиа деда ми! Никъде нема да ода!"

Бойко Борисов, 16.00 часа: "Е, аз още сутринта у девет ги каних и тие тулупи не дойдоа."

 
X

Подкастът на OFFNews