Отиваме на нови избори. ГЕРБ няма да подкрепи кабинет на БСП, и третият опит се проваля

Йорданка Веселинова 17 януари 2023 в 17:00 6042 3

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС

Бойко Борисов

И третият опит за съставяне на кабинет в 48-ото НС ще се провали. ГЕРБ-СДС няма да подкрепи кабинет на БСП, а с това се изпариха и последните надежди за редовно правителство. Така, ден след връчването на мандата, вече е сигурно, че отиваме на нови избори.

"Може да се разговаря, но нашата позиция ще бъде много твърда, защото имаме решение на конгрес", добави той, припомняйки решението на националния орган на ГЕРБ, според което партията не може да влиза в управление с БСП.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на заседание на парламентарната група, излъчвано на живо във фейсбук профила му.

Той каза, че се съмнява дори, че ще получат покана за лидерска среща от левицата, но ако получат - то те ще отидат.

"Г-жа Нинова правилно се е ориентирала, но това трябваше това да се направи преди два месеца", добави той.

От думите на Борисов стана ясно, че ГЕРБ е обидена на левицата, че по време на преговорите за първия мандат, БСП е отказала подкрепа още преди да види проектокабинета на проф. Габровски.

Все пак обаче Борисов видя "огромен" шанс за кабинет. Той припомни, че ДПС е управлявало с БСП, а левицата - с ПП и ДБ. Той заяви, че ролята на ИТН може да бъде поета от БВ и да се състави правителство, за да се спестят 100 млн. лв. за провеждането на нови отговори.

Сметките показват обаче, че ПП, БСП, ДБ и БВ имат само 109 гласа, които са недостатъчни, за формирането на кабинет. Формирането на такава коалиция е малко вероятно, тъй като ПП по-рано днес обявиха, че е малко вероятно да подкрепят мандат на БСП. Разделителните линии са съдебната реформа и прокараните промени в Изборния кодекс. Очаква се подобна позиция и от "Демократична България."

Ако към уравнението се прибави ДПС, чиято позиция към момента не е ясна, то отново няма шанс за кабинет - 72 гласа. От "Възраждане" пък поискаха подкрепа за референдума за еврото в замяна на подкрепа за правителство. Дори и тази илюзорна коалиция между БСП, ДПС, Възраждане и БВ не събира достатъчно гласове - 99. 

Всички сметки, дори и на невъзможните коалиции, показват, че без ПП или ГЕРБ кабинет не може да има. В този смисъл единственият въпрос е кога БСП ще върне мандата, тъй като от това зависи кога ще са следващите предсрочни парламентарни избори, които ще са пети по ред за последните две години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

3

Johnny B Goode

17.01 2023 в 18:15

И а, и аз:
Веуик! Нема да се пуашите, копеуета!

800

2

Batze

17.01 2023 в 18:05

За да перифразирам ДедоСашка - както винаги мъдур.

-1655

1

ob1

17.01 2023 в 18:05

Ех, дейб@, само да беше спечелил м'баце изборите щяхте да видите вие как се прави правителство. Oh, wait...