Близнашки вече избра кой да замести Йорданова

OFFNews 22 октомври 2014 в 16:08 4779 6

Ива Йорданова

Досегашният главен секретар на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Димитър Владимиров ще поеме освободеното от Ива Йорданова заместник-председателско място в агенцията, съобщава правителствената информационна служба.

Владимиров е назначен на новия пост със заповед на служебния премиер Георги Близнашки, която влиза в сила от утре. 

От днес пък Йорданова официално е освободена от длъжността заместник-председател на ДАБЧ. Това стана по нейна молба, след като българи от чужбина се обявиха срещу назначаването й.

Те посочиха, че на Йорданова й се приписват заслуги за организацията на предсрочните парламентарни избори, каквито всъщност не е имала.

Недоволство от назначаването на Йорданова имаше от самото й назначаване на поста. Тя бе нападната, че е получила мястото в ДАБЧ не заради лични заслуги, а заради връзката си с лидера на СДС Божидар Лукарски.  Отношенията между Иванова и Лукарски станаха публично достояние, след като малко преди изборите Лукарски обяви, че има връзка с Йорданова и че се развежда.

Йорданова  стана известна в публичното пространство и с участието си в конкурса "Умна и красива" в "Шоуто на Слави".

Въпреки критиките премиерът Близнашки и вицепремиерът Цанова защитиха назначението на Йорданова, като служебният премиер дори нарече нападките сексизъм.

Късно снощи Йорданова изпрати емоционално писмо до медиите, с което аргументира решението си да се оттегли от поста заместник-председател на Държавната агенция за българите в чужбина.

"Подавам оставка, защото в условията на съмнения не мога да изпълнявам главната задача, поради която поех тази отговорност", аргументира се младата жена.

Днес лидерът на СДС застана зад решението на половинката си.

До 22 август тази година Йорданова беше председател в Контролния съвет и беше част от Националния съвет на партията на Меглена Кунева ДБГ.

В служебния кабинет Йорданова беше съветник в политическия кабинет на вицепремиера и министър по управлението на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова. 

Ива Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа „Бъркли” в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия „Г. С. Раковски”. Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел „Публична информация” на ООН в Ню Йорк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!