Quantcast

Лукарски: Ива постъпи достойно с оставката си

Ако няма трета партия в бъдещото правителство, РБ ще се оттеглят от коалицията

OFFNews Последна промяна на 22 октомври 2014 в 10:27 4700 7

Божидар Лукарски

Снимка Евгени Димитров/Булфото

Божидар Лукарски

"Който познава Ива, познава и нейното CV достатъчно добре би си направил извода дали става за тази работа. Достойно е нейното поведение с подаването на оставка и с апела за провеждането на публичен конкурс."

Така лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира пред Нова тв решението на приятелката му Ива Йорданова да подаде оставка от поста зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина след надигналото се недоволство заради назначението й. С писмото си Йорданова настоя да бъде проведен публичен конкурс за мястото, който да бъде излъчван по интернет.

Лукарски призна, че се дразни, че медиите пишат заглавия като "Ива на Лукарски". Ива е достатъчно голям и достоен човек, за да не бъде именувана "Ива на Лукарски", заяви той.

"Създаде се едно напрежение, което е много срамно за държава от ЕС в XXI век, когато за човек се съди по личния му живот, а не по професионалните му качества и по това, което е постигнал като образование. Пак казвам, визитката на Ива е доста сериозна и писания от типа, че имала два месеца стаж не отговарят на истината", заяви Лукарски.

"Апелирам към медиите по същия яростен начин да следят сега дали ще бъде проведен конкурс и кой ще участва и да се излъчва по интернет, за да го гледат и българите в чужбина", подчерта той. Последната реплика бе по повод писмото на 46 българи, които живеят в чужбина, до служебния премиер проф. Георги Близнашки и вицепремиер Илияна Цанова (от чийто екип бе Йорданова). В него те изразяват възмущението си от непрозрачния начин, по който е станало назначението и от факта, че на Йорданова се приписват заслуги за организацията на изборите в чужбина, каквито тя няма.

Лукарски бе категоричен, че не той е посъветвал Йорданова да се оттегли.

"Ива е доста самостоятелен човек и аз не се меся в решенията, които тя взема лично. Не съм я посъветвал аз да се оттегли", заяви той.

Според него Йорданова била назначена в ДАБЧ заради разкрити "доста сериозни нарушения" и именно приятелката му била в основата на тези разкрития.

Лукарски коментира и тайната среща между представители на Реформаторския блок и ГЕРБ, състояла се късно вечерта вчера.

Тонът на разговорите бил "позитивен и конструктивен" и били изгладени "доста от противоречия и някои неясноти".

От РБ са категорични, че не трябва да има правителство на малцинството, излъчено само от ГЕРБ и Реформаторите. Ако няма трети, ще се оттеглим. не бихме искали да се търсят някакви плаващи мнозинства. 

РБ обаче са против евентуално участие на АБВ в бъдещото управление. По думите на Лукарски и в ГЕРБ нямало единомислие по този въпрос.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.10 2014 в 22:10

Моля Редакторите на сайта ДА ЧЕТАТ и САНКЦИОНИРАТ просташки, нецензурни и всички тенденциозни коментари с омразна реч.
Определени, едни и същи анонимки да бъдат блокирани и да не се публикуват жълтите им, нецензурни коментари!

22.10 2014 в 13:22

Ива може да е постъпила достойно с оставката си, но постъпи недостойно при назначаването си. Ако беше отказала още тогава да бъде назначена без конкурс, сега нямаше да се размирише толкова. Въпросът КОЙ? май стои с пълна сила и при РБ, както и при всички останали

22.10 2014 в 12:25

Да, хората ще очакват конкурси за всички високи позиции в администрацията -- обявяването им, обявяване на броя на кандидатите и обявяването на CV-тата им и на причини за избор -- пълна публичност и прозрачност -- което е пълна тера инкогнита за нашего брата политик. Но така трябва да се прави по време на прохождащи реформи-- и РБ трябва да е катализатор за това -- нали са срещу партийни назначения и конфликти на интереси. Ето сега могат да се докажат колко струват.

22.10 2014 в 11:45

Красивите, умните, интелигентните лежали една година на жълтите павета с въпроса КОЙ, показаха "морал" и истинското си лице на гладни за власт безпринципни същества. Докопали се до властта чрез идиота- прецедент проведоха една реваншистка чистка на всички нива за да настанят там свои калинки. Ако това е демократичния морал на едно общество по добре да правим диктатура.

22.10 2014 в 10:55

Какво по-достойно от това след подлите,злобни,долнопробни атаки стил "Как сестра ми де е проститутка,като имам само брат?"
НЯМА ДРУГИ силни,смели "калинки" да са си подали оставките!

22.10 2014 в 10:52

Не ми харесват просторните обяснения колко самостоятелен и образован човек бил някой си и т.н. Ако има конкурси и правила винаги за всичко, никой няма да пита кой с кого спи. Пък и е проява на лош вкус да се изказваш за човека, с който живееш, без значение положително или отрицателно.