Лукарски: Ива постъпи достойно с оставката си

Ако няма трета партия в бъдещото правителство, РБ ще се оттеглят от коалицията

OFFNews 22 октомври 2014 в 10:27 5639 12

Божидар Лукарски

Снимка Евгени Димитров/Булфото

Божидар Лукарски

"Който познава Ива, познава и нейното CV достатъчно добре би си направил извода дали става за тази работа. Достойно е нейното поведение с подаването на оставка и с апела за провеждането на публичен конкурс."

Така лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира пред Нова тв решението на приятелката му Ива Йорданова да подаде оставка от поста зам.-председател на Държавната агенция за българите в чужбина след надигналото се недоволство заради назначението й. С писмото си Йорданова настоя да бъде проведен публичен конкурс за мястото, който да бъде излъчван по интернет.

Лукарски призна, че се дразни, че медиите пишат заглавия като "Ива на Лукарски". Ива е достатъчно голям и достоен човек, за да не бъде именувана "Ива на Лукарски", заяви той.

"Създаде се едно напрежение, което е много срамно за държава от ЕС в XXI век, когато за човек се съди по личния му живот, а не по професионалните му качества и по това, което е постигнал като образование. Пак казвам, визитката на Ива е доста сериозна и писания от типа, че имала два месеца стаж не отговарят на истината", заяви Лукарски.

"Апелирам към медиите по същия яростен начин да следят сега дали ще бъде проведен конкурс и кой ще участва и да се излъчва по интернет, за да го гледат и българите в чужбина", подчерта той. Последната реплика бе по повод писмото на 46 българи, които живеят в чужбина, до служебния премиер проф. Георги Близнашки и вицепремиер Илияна Цанова (от чийто екип бе Йорданова). В него те изразяват възмущението си от непрозрачния начин, по който е станало назначението и от факта, че на Йорданова се приписват заслуги за организацията на изборите в чужбина, каквито тя няма.

Лукарски бе категоричен, че не той е посъветвал Йорданова да се оттегли.

"Ива е доста самостоятелен човек и аз не се меся в решенията, които тя взема лично. Не съм я посъветвал аз да се оттегли", заяви той.

Според него Йорданова била назначена в ДАБЧ заради разкрити "доста сериозни нарушения" и именно приятелката му била в основата на тези разкрития.

Лукарски коментира и тайната среща между представители на Реформаторския блок и ГЕРБ, състояла се късно вечерта вчера.

Тонът на разговорите бил "позитивен и конструктивен" и били изгладени "доста от противоречия и някои неясноти".

От РБ са категорични, че не трябва да има правителство на малцинството, излъчено само от ГЕРБ и Реформаторите. Ако няма трети, ще се оттеглим. не бихме искали да се търсят някакви плаващи мнозинства. 

РБ обаче са против евентуално участие на АБВ в бъдещото управление. По думите на Лукарски и в ГЕРБ нямало единомислие по този въпрос.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!