Приятелката на Лукарски стана зам.-директор на Агенцията за българите в чужбина

OFFNews 16 октомври 2014 в 16:23 18747 24

Ива Йорданова, която е половинка на лидера на СДС Божидар Лукарски, е назначена за зам.-директор на Агенцията за българите в чужбина.

Отношенията между двамата станаха публично достояние, след като малко преди изборите Лукарски обяви, че има връзка с Йорданова и че се развежда.

До 22 август тази година Йорданова беше председател в Контролния съвет и беше част от Националния съвет на партията на Меглена Кунева ДБГ.

Йорданова е и съветник в политическия кабинет на вицепремиера и министър по управлението на средствата от Европейския съюз Илияна Цанова.

Ива Йорданова досега е отговаряла за Агенцията и е работила в тясно сътрудничество с екипа през последните два месеца, обясниха от правителствената пресслужба.

Назначението на Йорданова идва ден след уволнението на изпълняващия длъжността директор на Агенцията Йордан Янев заради редица нарушения в ДАБЧ, сред които и нередности при издаването на удостоверения за български произход на македонци, албанци и косовари.

Ива Йорданова е бакалавър по Бизнес администрация, специалност Международен бизнес, от колежа „Бъркли” в САЩ – 2009 г. Има магистърска степен по Национална сигурност от Военна академия „Г. С. Раковски”. Работила е в като специалист по управление на бизнес-процеси. Стажувала е в отдел „Публична информация” на ООН в Ню Йорк.

Назначаването на Ива Йорданова е свързано с необходимостта в кратки срокове да се организира работата на Агенцията и да се съдейства за проверката на дирекция „Главен инспекторат“ на Министерския съвет, назначена едновременно с уволнението на досегашния директор. Освен, че познава дейността на Държавната агенция за българите в чужбина, Ива Йорданова има степен по национална сигурност и нейната експертиза ще бъде полезна в изпълнения на предписанията на Върховната административна прокуратура по отношение на процедурите за издаване на удостоверения за български произход, допълниха от правителствената пресслужба.

Йорданова стана известна и с участието си в конкурса "Умна и красива" в "Шоуто на Слави".

По времето на служебния кабинет Йорданова създаде мрежа от Фейсбук групи с българи в чужбина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!