Близнашки: Христо Иванов няма един работен ден

OFFNews 12 юни 2015 в 08:55 6726 6

Правосъдният министър Христо Иванов е некомпетентен, премиерът Бойко Борисов е бил подведен, а хората, които искат да променят Конституцията, всъщност искат да яхнат съдебната власт, както преди години това се опитал да направи Иван Костов.

Това каза в интервю за Канал 3 бившият служебен премиер и професор по конституционно право Георги Близнашки. 

"Христо Иванов няма един работен ден", каза бившият член на БСП, като уточни, че Иванов е бил назначен в негови кабинет от президента Росен Плевнелиев. "А аз постоянно му дърпах юздите", обясни професорът.

Той определи промените в Закона за съдебната власт като "реформаторски мечти от времето на Иван Костов". Той смята, че идеите главният прокурор да бъде назначаван от парламента, означават пълно подчинение на съдебната власт. "Те не са подготвени тези хора. Предлагат безумни неща", каза Близнашки.

Бившият премиер обясни и как се пишат препоръките от Брюксел.

"Много пъти съм присъствал на такива срещи. Идват едни чиновници, срещат се с нашите и започват да пишат едни препоръки. Те не са професори, в Брюксел няма професори по конституционно право, а бюрократи", коментира Близнашки.

Той посъветва нашите политици да се съобразяват повече с Венецианската комисия, която настоява за независимост на съдебната власт.

"Ако тези промени в Закона за съдебната власт и съответно промяна в Конституцията се прокарат, съдебната система ще бъде поставена под контрола на силните на деня и това ще доведе до безкомпромисна атака от Съвета на Европа", прогнозира още бившият премиер.

"Министърът просто не знае, какво прави. В предишния вариант на стратегията нямашe нито явно гласуване във ВСС, нито намаляване на мандата на членовете на ВСС. Те се мотаха шест месеца и накрая родиха това нещо", каза професорът.

"Аз подкрепям съдебната реформа, но не по този начин. Хубаво е да се познават нещата, а не да се прокарват погрешни идеи.
Това, което искам да кажа е да не се слуша френският посланик - Дьо Кабан. Защото той няма нищо общо с френската правосъдна система. Той се произнася като последна инстанция, което съвсем не влиза в неговите правомощия, не е в неговата компетенция", заключи Георги Близнашки.

Той припомни, че при писането на сегашната Конституция е ползван активно и френският опит. Самият той е разговарял с часове с професори по конституционно право. Близнашки добави, че е бил положен изключително сериозен труд при написването на основния закон и твърденията, че той е писан на коляно не отговарят на истината.

Бившият премиер обясни, че българските власти са прекалено смутени, слушат чуждите посланици, които от своя страна грубо се намесват във вътрешните работи. 

"Радан Кънев ме атакува, че съм скрита лимонка. Разберете, Георги Близнашки е Георги Близнашки. Аз работя за моето отечество и никой не може да ме спре да кажа моето професионално мнение. Георги Близнашки не може да се уплаши от изданията на Иво Прокопиев", каза още бившият премиер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови