Бивш съветник на Борисов сменя Нейнски в Турция, президентът праща свой като посланик в Париж

OFFNews 13 ноември 2020 в 14:36 4897 1

Посланикът ни в Париж Ангел Чолаков сменя Надежда Нейнски в Анкара.  

Това става ясно от предложение на правителството до президента Румен Радев да издаде указ за смяната. От мотивите към решението на МС става ясно, че "от изключителна важност е осигуряването на професионално ръководство на Посолството на Република България в Анкара, с което да бъдат гарантирани необходимите предпоставки за по-нататъшното възходящо развитие на двустранните отношения". Рокадата е във връзка с изтичането на мандата на Нейнски като посланик в Турция. 

За изпращането на Чолаков на мястото на Нейнски се заговори още през 2018 г., когато името му бе спрягано и като кандидат на ГЕРБ за кмет на София.  

Ангел Чолаков е роден на 18 ноември 1975 г. в София. Има дългогодишен професионален опит в Министерството на външните работи и като ръководител на дипломатическо представителство. До септември 2009 г. е консултант в дирекция „Европейски съюз“ в българското министерство на външните работи, след което става външнополитически съветник на министър-председателя (до март 2013 г.). Същата година е назначен за извънреден и пълномощен посланик на Република България в Италианската република, какъвто остава до август. От 2013 г. е посланик на Република България във Френската република и Княжество Монако, като от 2016 г. е и постоянен представител на България в ЮНЕСКО.

Владее английски, френски, руски, шведски, италиански и немски език. 

На мястото на Чолаков във Франция отива Николай Милков, заемал посланически постове в Румъния и Канада и генерален консул в Ню Йорк от 2004 до 2005 г. Той бе секретар на президента Румен Радев за Българското председателство на Съвета на ЕС (2017-2018 г.), след това стана секретар на президента по външна политика. На 4 ноември президентът освободи Николай Милков като свой секретар по външна политика поради преминаване на дипломата на друго външнополитическо назначение, съобщиха тогава от  прессекретариата на държавния глава. 

Правителството предлага още президентът да освободи Деяна Костадинова като постоянен представител на Република България в Службата на ООН и други международни организации в Женева и на нейно място да назначи Юрий Борисов Щерк. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови