Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Лоби в ГЕРБ против Фандъкова, пускат слух, че посланикът ни в Париж ще е кандидат за кмет на София

Юлиана Ончева 01 ноември 2018 в 13:08 14106 1

Снимка БНР архив

Ангел Чолаков

Лоби в ГЕРБ разпространява неофициално информацията, че кандидатът за кмет на София от партията ще е настоящият ни посланик във Франция Ангел Чолаков, научи OFFNews. 

Кметът Йорданка Фандъкова има доста противници във висшия ешелон на ГЕРБ заради засегнати икономически интереси и прекратени зони на влияние, твърдят източниците ни. По тази причина хора на ключови места в йерархията на ГЕРБ искат тя да не се кандидатира за следващ мандат. Част от атаките срещу Фандъкова идвали именно от вътрешните врагове, които подклаждали напрежението около ремонтите в София. 

Пред неправителствени организации емисари от партията вече обяснявали, че има решение Чолаков да е кандидат за столичен кмет. 

През септември стана ясно, че няма съгласие между президента Румен Радев и правителството в лицето на външния министър Екатерина Захариева кой да наследи Чолаков в Париж, мандатът изтича през 2019 г. преди изборите за кмет. Бившият външнополитически съветник на премиера бе спряган като вариант да замени Надежда Нейнски в Турция. 

Близки около премиера в МС обаче настоявали Чолаков да се бори за кмет на София. 

Инж. Ангел Чолаков е роден на 18 ноември 1975 г в София. Възпитаник е на Софийската математическа гимназия и на Европейското училище в Брюксел. Висшето си образование завършва с инженерна магистратура по мениджмънт със специализация финанси от L’EcoledeCommerceSolvay, Брюксел и след редовен стаж в Европейската комисия (ГД ЕкоФин) постъпва като финансов анализатор в брюкселския филиал на Екксон Мобил Международни Финансови Услуги, където работи 5 години.

След защита на втора магистратура по политически науки в Свободния Брюкселски Университет (ULB) се завръща в България и постъпва в дирекция Европейски съюз на Министерството на външните работи.

От август 2009 г е съветник по европейските въпроси, а от април 2010 г и външнополитически съветник на министър-председателя на Република България.

От март 2013 е извънреден и пълномощен посланик в Италия.

Лауреат е на ЕПСО конкурс на ГД Външни Отношения на Европейската комисия, има участие в международната програма на Държавния департамент на САЩ и специализация в школата по управление Кенеди, Харвард.

Владее френски, английски и италиански, ползува немски и шведски. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11912

1

бацка

01.11 2018 в 14:33

"ползУва немски и шведски."?
Хвала таквизЕ българЕ!

Фандъкова е зле. Крусев е зле. Елен Герджиков и той. Да се махат всичките.

Ама дали па не може кметът на столицата да не е човек на Гроб, а?
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews