Бюджетната комисия отхвърли ветото на мораториума за нови лекарства

OFFNews 12 декември 2017 в 17:36 3862 0

Снимка БГНЕС

Бюджетната комисия в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху мораториума за нови лекарства. 

Комисията прие пълния текст на бюджета на Здравната каса за 2018 г. с 12 гласа "за", 6 "против" и 1 "въздържал се".

Радев наложи в петък вето върху текстовете, според които НЗОК няма да заплаща за нови медикаменти през 2018 г. Срещу промяната се обявиха депутатите от опозицията, а пациентски организации излязоха на протест. 

В мотивите си за налагането на вето Радев обяви, че с текста в бюджета се нарушават правото на достъп до медицинска помощ и равенството между гражданите, гарантирани от Конституцията. 

По време на заседанието на комисията обаче зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева обяви, че текстът не нарушава конституционните права на гражданите, но такъв риск съществува, ако се приеме ветото на президента. 

"Ако разглеждаме хипотезата, че няма да се съобразим с волята на законодателя и заплащаме цени и обеми на медицинските дейности извън обхвата на рамката на бюджета на НЗОК, определена от Народното събрание, считаме, че съществува риск да бъдат нарушени правата на гражданите", заяви Начева.

Тя подчерта, че именно с приемане на ветото съществува риск за намаляване на достъпа до здравната система. 

Мораториумът над нови терапии засяга около 20 нови молекули за пациенти с онкологични, автоимунни и други тежки заболявания. Очаква се мораториумът да спести на Касата около 25 млн. лева, а управляващите и НЗОК уверяват, че пациентите няма да бъдат ощетени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews