Мая Манолова на протест: Давам мораториума върху лекарствата на КС, ако не го отменят

OFFNews 09 декември 2017 в 12:57 4218 1

Ако мораториумът върху нови лекарства и терапии не бъде отменен след президентското вето, ще атакувам решението на депутатите в Конституционния съд, заяви омбудсманът Мая Манолова. Тя дойде на протеста на лекари и пациенти пред Народното събрание днес. 

Мораториумът, който забранява изплащането от НЗОК на 20 нови терапии, бе предложен като част от проекта за бюджета на здравната каса в началото на есента от настоящия здравен министър Кирил Ананиев. Тогава той бе председател на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

Вчера президентът Румен Радев наложи вето върху спорния текст и го върна за преразглеждане в парламента с мотив, че забраната е в разрез с конституционните права на българите. Малко по-късно Министерството на здравеопазването излезе с позиция, в която се обяви срещу ветото, определяйки го като необосновано. 

С мораториума ще се спестят около 25 млн. лв., но пациенти с онкологични и редки заболявания ще бъдат лишени от единствени по рода си медикаменти.

Според изчисления на Федерация "Български пациентски форум", които сигнализираха държавния глава с молба да наложи вето, гласуваният мораториум ще засегне над 700 болни у нас. 

Бившият здравен министър от БСП Радослав Гайдарски обяви днес, че президентът се е объркал като е наложил вето, защото не са му обяснили правилно проблема. Става въпрос за нови лекарствени средства, които не се използват в България в момента, обясни Гайдарски по бТВ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!