Банката за развитие финансирала фирми, приключили дълга си в КТБ преди затварянето й

OFFNews 18 май 2015 в 18:44 1691 2

Българската банка за развитие е финансирала фирми, които са приключили или рефинансирали дълга си към КТБ месеци преди затварянето на банката.

Това заяви пред bTV депутатът от БСП Румен Гечев.

Целта на Банката за развитие е да стимулира износа и малките и средните предприятия, иновациите. Вместо това обаче тя е дала десетки милиони, за да рефинансира този или онзи, възмущава се депутатът.

Гечев е категоричен, че един от най-важните въпроси по повод ситуацията в КТБ е да се разбере кой е наредил на държавните фирми да държат парите си в банката.

Депутатът от Реформаторския блок Марти Димитров пък посочи, че държавните фирми, които са държали парите си в КТБ са получавали 2-3 пъти по-ниска лихва от стандартното, а са теглили кредити с по-високи лихви от пазарните.

Това намирисва на голяма схема и по въпроса трябва да се направи пропурорска проверка, подчерта Димитров.

Много хора искат да забравим тази тема, но никой досега не е понесъл отговорност, каза реформаторът като настоя отново за падането на банковата тайна.

По повод списъка с хората, посещавали Цветан Василев, двамата депутати се обединиха около това, че посещенията не са незаконни от юридическа гледна точка, но са неморални.

Проблем е моделът, който се забелязва - Цветан Василев си е седял в кабинета като падишах и при него са ходили представители на държавата, които би трябвало да го контролират. Това не е морално. Затова хора, които са ходили при банкера, правили са прихващания или са променяли депозитите си, нямат място в парламентарната комисия за проверка на казуса в КТБ, категоричен е Мартин Димитров.

Прихващанията са за близо 1 милиард лева и това е незаконно, това трябва да бъде атакувано по съдебен ред. Законът изрично дава право това да се случи и интересите на държавата могат да бъдат защитени, посочи депутатът и допълни, че вече е поискал проверка за това дали има започнати такива съдебни дела.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови