Държавните институции, отговорни за надзора на КТБ, не са работили съгласно закона

OFFNews 17 май 2015 в 15:45 4526 3

"Държавните институции, натоварени с отговорността си съгласно закона, не са извършвали всички действия, които е следвало и не са упражнявали надзора и контрола, който е разписан и в Закона за кредитните институции, и в Закона за ДАНС, и в Закона за БНБ и т.н.". Това съобщи председателят на парламентарната комисия за КТБ Десислава Атанасова от ГЕРБ пред БНР.

Атанасова заяви и че се чувства спокойна, тъй като няма как да попадне в списъци за посещения и вложители, защото нито тя, нито член от семейството й са имали сметки в КТБ.

"Следва да падне банковата тайна за всички влогове, депозити, кредити на физически и юридически лица, включително и на тези, свързани с политически партии, както и да бъдат огласени различен тип договори, които ще дадат информация на обществото", допълни Атанасова.

89 на сто са лошите кредити на КТБ по последни данни, твърди Румен Гечев от БСП, който е и един от членовете на комисията за КТБ. 

Гечев бе категоричен, че всички депозити трябва да се разсекретят и да се даде информация на обществото. "Аз се присъединявам към предупрежденията да не се отвличаме по „пушилките“. Нека съответните органи си работят по тези разкриват информации, но ние имаме предостатъчна информация, за да започнат разследвания и осъдителни процеси. Към момента знаем кой е получил парите с трите имена, ЕГН-то, знаем имената и регистрациите на фирмите, знаем на кого са превели парите, знаем кой е ползвал средствата, знам и какъв е резултатът, знаем и кои институции не са си свършили работата и те умишлено не са си вършили работата."

Според него, трябва да се провери също и кой си е закрил сметките и си е изтеглил парите от КТБ към края на 2013-а година. "Процесът по атаката на КТБ е започнал в края на 2013-а година. Трябва да се види кои фирми са си изтеглили парите. Това не е незаконно. Като са си изтеглили парите или са си погасили заемите – първо, къде са им отишли парите, второ – като са погасили заемите си как са ги рефинансирани. Аз имам информация, че Българската банка за развитие е рефинансирала определени фирми, т.е. те са взели пари от нея и са ги сложили по сметките си в КТБ и да се разплатят с нея." 

Янко Янков от ДПС и член на парламентарната комисия за КТБ също изрази категоричното си мнение, че е необходимо да се извади цялата истина за КТБ на показ. "Това е така от гледна точка на правото и морала, но ще даде възможност на парламента да вземе отговорни решения, свързани с промяна на нормативната база, определени управленски решения и от страна на изпълнителната власт и на други власти, но такова нещо в България повече да не се допуска." Според него ако ситуацията се повтори и с друга банка, то това би застрашило пряко националната сигурност на страната ни. 

Янков заяви, че публикуването на списъци за посещения в банката и депозити в институцията е опит да се отклони вниманието от същността на въпроса. "Да влизаш в българска банка, която и да е, не е престъпление. Да имаш депозит в банка не е престъпление. Ние се мъчим да свържем тези публични фигури, които са имали някакви взаимоотношения с банката при преференциални или други условия, каквито българските граждани нямат, и да потърсим връзка между тяхното бездействие или неправилно действие, когато става дума за контрола на банката, за отношението към банката. Основната задача на комисията е да изясним ролята на държавните органи и институции в източването на КТБ. В комисията констатирахме, че банката от самото си начало е била в зависимост и не е функционирала като другите банки. Контролните органи не са проследили нещата, които са се случвали в банката и трябва да се изясни защо."



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!