Quantcast

Българите в чужбина вече могат да подават електронни заявления за гласуване

ОFFNews Последна промяна на 20 август 2014 в 19:04 9257 7

Сънародниците ни, които живеят и работят в чужбина, вече могат да подадат заявление за гласуване на изборите на 5 октомври и по електронен път, казаха от Министерство на външните работи.
 
Срокът за подаване на електронно или физическо заявление (лично в съответното дипломатическо или консулско представителство или по пощата), изтича на 9 септемви 2014 г.

Електронното заявление се подава чрез официалния сайт на Централната избирателна комисия.

В заявлението по т. 9 избирателят вписва на български език имената си по документ за самоличност, единния си граждански номер и постоянния си адрес в България. Желаещият също така трябва да напише на кирилица или на латиница мястото извън страната, в което иска да подаде своя глас. В заявлението може да се посочи и електронен адрес или телефон за контакт, на който да бъде съобщен резултатът от проверката на по чл. 17, ал. 3 ИК.

Справка дали подаденото заявление е потвърдено може да се направи на сайта на ЦИК, като се избере по по ЕГН или по страна.

Избирателните секции извън страната се образуват:

- в местата, където има дипломатическо или консулско представителство - при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват;

- в местата, където няма дипломатическо или консулско представителство - при наличие на не по-малко от 40 избиратели, заявили желание да гласуват;

- в местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели;

- извън изброените по-горе места по преценка на ръководителите на дипломатическите и консулските представителства въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40; ръководителите на дипломатическите или консулските представителства на България изпращат мотивирано предложение до Централната избирателна комисия не по-късно от 22 дни преди изборния ден (12 септември 2014 г.).

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.08 2014 в 16:44

Опитах вчера да се регистрирам в сайта на ЦИК, незнайно защо ми излеле,че номера на личната ми карта е невалиден и не можах да го направя. Същото се е получило и с мой познат.

22.08 2014 в 12:59

Простотия!!! Какъв постоянен адрес в България искате бе нещастници, след като от години стотици хиляди са с двойно гражданство и постоянен адрес в чужбина!

22.08 2014 в 11:00

Михаиле, може да се гласува само в избирателна секция на цик в страната или пък отворена извън граница. Така че планирай пътуване до вкъщи или до най-близкото консулство, където има такава секция. Може предварително да се регистрираш, но моят опит показва, че може да се регистрираш и на място - не е проблем!

22.08 2014 в 04:38

NAMIRAM SE V NICARAGUA ,TUK NYAMA POSOLSTVO Y KONSULSTVO ,SAM SAM ,KAK DA GLASUVAM ,PO KOI NACHIN ILI E NEVAZMOZNO ???!!!

21.08 2014 в 19:41

Koga shte moje da se glasuva po elektronen pay?

21.08 2014 в 19:32

изобщо не приема регистрация.Дава грешка в сайта

21.08 2014 в 14:06

Ами аз не мога да се регистрирам да гласувам в Бон, има един човек който е потвърден. Не ми излиза после на списъка като попълвам данните си за заявлението.