Расмусен: Независима Шотландия няма гарантирано място в НАТО

ОFFNews 19 август 2014 в 19:47 3302 1

Андерс Фог Расмусен.
Андерс Фог Расмусен.

Ако Шотландия обяви независимост от Англия, тя вече няма да се намира в НАТО и ще трябва да кандидатства по легалния път за повторно приемане в Алианса, коментира генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, цитиран от британските медии.

Влизането на Шотландия в НАТО, ако се отцепи от Англия, ще бъде решено при гласуване на всичките 28 държави членки. Всички те трябва единодушно да приемат страната в съюза, дори една държава да не е съгласна, Шотландия няма да стане отново част от НАТО. "Някои държави се надяват с години да влязат", заяви Расмусен.

Подобно изявление може да повлияе сериозно на референдума за отцепването на Шотландия от Англия, който е насрочен за 18 септември.

"Шотландия се намира на ключова стратегическа позиция в Северния Атлантик, затова вярваме, че повторното ни членство ни ще в интерес на Съюза", каза говорителят на шотландския парламент.

Бившият ръководител на Кралския флот изрази мнение, че е малко вероятно Британия да се опита да попречи на влизането на Шотландия в НАТО, но други държави, които се борят с отцепничеството вътре в себе си - като Испания например - може да го направят като предупреждение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови