България ще продължи да подкрепя Украйна, обеща Габриел в Киев

OFFNews 02 октомври 2023 в 21:36 1153 0

Неформалната среща на външните министри на ЕС в Киев

Снимка МВнР - пресцентър

Неформалната среща на външните министри на ЕС в Киев

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел взе участие в неформалната среща на външните министри на ЕС, която се провежда в Киев.

Това е първа среща във формат външни министри на всички 27 държави членки, която се провежда извън ЕС. Като “историческа” и израз на "солидарност" с Украйна я определи върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. "Бъдещето на Украйна е в ЕС", допълни той.

„Днес, в Киев, с външните министри на ЕС изразяваме продължаващата ни подкрепа за Украйна. Благодаря на домакините - президента на Украйна Володимир Зеленски и министъра на външните работи Дмитро Кулеба, и на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел за инициативата срещата да бъде проведена в Украйна“, заяви Мария Габриел.

„Солидарността и единството на европейското семейство не са даденост, а се отстояват в трудни моменти. Подкрепяйки суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, България подкрепя принципите и ценностите за демокрация, свобода, уважение“, каза още Габриел.

В изказването си на форума тя наблегна на военната помощ за Украйна в съответствие с решенията на българския парламент, участието на България в мисията на ЕС за предоставяне на помощ на Украйна EUMAM, съвместната декларация на Г-7 в подкрепа на Украйна и подписването ѝ от България. Габриел подчерта и стратегическата важност на Черно море и поддържането на сигурността и стабилността в региона.

Преди началото на срещата вицепремиерът участва в церемонията по полагане на венци пред "Стената в памет на загиналите за Украйна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика