България ще бори младежката безработица с помощ от африкански страни

OFFNews 20 юли 2015 в 15:00 2624 1

Снимка wikimedia

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин има планове България да си сътрудничи със страни от Северна Африка и с Швеция, за да се намали младежката безработица и демотивацията сред младежите.

По време на неформално заседание на министрите на труда към Съвета на ЕС в Люксембург министърът каза, че страната ни е готова да си сътрудничи със страните от африканската област Магреб (Мароко, Алжир, Либия, Гунис и Мавритания). Целта на сътрудничеството е обмен на опит и добри практики за увеличаване на младежката заетост.

"За преодоляване на ниските нива на младежка заетост обаче съществена роля има не само училищното или университетско образование, но и наличието на перспективи за кариерно развитие и за последващо професионално обучение и квалификация", каза Калфин.

По различни проекти и програми, насочени към повишаване на младежката заетост, ЕС е отделил целеви бюджет от над 100 млн. евро само за страните от Магреб.

Калфин се срещна и с министъра на заетостта на Кралство Швеция Илва Йохансон по време на неформалния Съвет на министрите на труда от ЕС, който се проведе в Люксембург. По време на тази среща министърът е предложил България и Швеция да си сътрудничат, за да се намали броят на безработните млади у нас.

"България и Швеция имат почти еднакви стойности на младежка безработица. Въпреки това, броят на демотивираните младежи, които нито учат, нито работят у нас е в пъти по-голям от този, който е там – в Швеция той е най-ниският в Европа", обяснява Калфин.

През есента се очаква продължаване на разговора с шведския министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови