Без пенсии за инвалиди, които могат да работят

OFFNews 13 юли 2015 в 08:37 9745 42

Хората с инвалидност, чиито увреждания им позволяват да работят, да не получават пенсия от НОИ. Върху такава реформа работи социалното министерство. Целта е сумата да се насочи за насърчаване на работадателят да назначи човек с инвалидност, съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин пред 24 часа. 

Сега пенсията се отпуска на база решение на ТЕЛК и зависи само от процента на присъдена инвалидност, независимо дали човек работи.

"Заетостта ще даде възможност за по-големи доходи, а не един човек, който може да работи, да разчита само на ниската инвалидна пенсия. Това не изключва плащанията за асистенти и други помощни средства", заяви Калфин.

Оценката на работоспособността вече няма да се извършва от сегашните ТЕЛК-ове. Те ще продължат да оценяват само заболяванията на хората. След това медико-социална комисия в НОИ ще прави оценка на индивидуалните потребности на инвалида, както и заболяването му какъв тип работа му позволява да върши. След това ще се търси възможност за преквалификация и включването на човека в пазара на труда.

"Въпреки увреждането си тези хора са пълноценни за определени работи, примерно счетоводители", посочва Калфин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!