"Промените в закона подкрепят отговорното родителство"

OFFNews 19 юли 2015 в 09:31 3289 0

Нова телевизия

"Промените в закона не са санкциониращи. Те наистина са за подкрепа на отговорното родителство”, смята бившият социален министър Христина Христова, визирайки приетите и на второ четене промени, които предвиждат месечните семейни помощи за отглеждане на дете, отпускани на майка, която не е навършила 18 години, да са в натура. 

Помощта в натура се предоставя под формата на стоки и/или услуги за детето в съответствие с индивидуалните му потребности. 

Майките, които са студентки ще има право на еднократна помощ за отглеждане на дете, независимо от доходите на семейството, ако: детето живее постоянно в страната и не е настанено за отглеждане извън семейството, майката живее постоянно в страната и е студентка в редовна форма на обучение.

Факт е обаче, че има и много бъдещи майки, които се записват в университет само за да получат тези помощи. 

Според д-р Султанка Петрова от Националната женска организация на ВМРО най-лошото е, че няма методика, по която да се прави контрол върху връщането на неправомерно взети помощи.

"Законът за закрила на детето е много добър. За съжаление просто не се спазва. Проблемите са задълбочаващи се и не се оправят”, допълни тя пред Нова телевизия. 

"1 милиард лева се отпускат на Министерството на труда и социалната политика. Питам – има ли доволни хора от тези пари? Обърнах се с отворено писмо до министър Калфин, защото не може толкова пари да се влагат в една структура и да няма никакъв резултат. Ние искаме прозрачност и европейските принципи да се спазват в нашата държава”, коментира още Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков