България очаква най-много туристи от Турция през предстоящия зимен сезон

OFFNews 13 ноември 2020 в 20:24 2368 0

През предстоящия зимен сезон най-голям брой туристи у нас се очаква да пристигнат от Турция. Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение за България и нашето искрено желание е да привлечем вниманието на потенциални партньори и инвеститори в туризма от турска страна.

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова на среща с представителите на турския бизнес и туристическите асоциации в Истанбул, където е на двудневно посещение.  

"Вярвам, че България може да предложи отлични условия за правене на бизнес, да предостави необходимите насърчителни стимули и да осигури конкурентна реализация на турския бранш", заяви Николова.

Вицепремиерът коментира, че кризата от разразилата се пандемия оказва своя ефект, като броят на туристите от Турция, по последни данни за 2020 година, е спаднал с почти 50%.

Николова изтъкна, че благодарение на доброто партньорство, стокооборотът между България и Турция възлиза на почти 5 млрд. щатски долара.

"Ние сме две съседни и приятелски страни с интензивни и успешни контакти в сферата на бизнеса", категорична е Николова.

Али Билир, заместник-председател на Асоциация на туристическите агенции, постави акцент върху важността на връзките между двете държави и увеличаване на обмена на туристи. Той обясни, че организацията е заинтересована от увеличаване на броя на турските туристи, които посещават България.

Турският бизнес има интерес към инвестиции в хотелиерския бранш в България, както и за предлагане на съвместни туристически пакетни програми, информираха от Съвета за външнотърговски отношения към турското министерство на търговията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови