„България е платила 700 млн. лева за участие в мисии на НАТО“

OFFNews 29 април 2015 в 00:04 4367 4

Илиян Тодоров

България е платила 700 млн. лева за участие в мисии на НАТО, откакто е негов член. Това заяви в предаването „Референдум“ по БНТ Илиян Тодоров от „Атака“.

България води една колониална политика и следва решенията на САЩ, подчерта Тодоров. По думите му в България не трябва да се използва думата „армия“, защото у нас реално няма армия, а корпус, в който има 30 000 души.

Ние не можем да разчитаме на НАТО да ни защити, ако се наложи, а трябва да имаме собствена армия, защото в една такава ситуация парламентите на останалите членки трябва да се произнесат дали ще ни помогнат и с какво. Те могат да ни изпратят например само храни и петрол и по документи ще са изпълнили дълга си, подчерта той.

Турската армия в момента е от 500 000 души, а армията на Гърция се състои от 100 000 души. Ние не можем да поддържаме такава армия, затова сме в НАТО, коментира зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ Валентин Радев.

Няма военен, който да е против увеличаването на парите за отбраната, но трябва да се знае и за какво точно ще отидат тези пари. Между 2006 и 2009 г. са отделяни най-много пари за отбрана, но се е купувало на парче и без ясна идея какво ще се случва в бъдеще, подчерта Радев.

Не можем да кажем, че 2015 г. ще е нулева за отбраната. По-скоро можем да говорим за задържане на състоянието, а въпросът е каква е тригодишната рамка, категоричен е той.

Янаки Стоилов от БСП подчерта, че партията му е против рязкото увеличаване на парите за отбрана, тъй като това би означавало, че българинът ще обеднее още повече.

Въпросите за армията и състоянието на въоръжението са важни, но са само част от въпроса за социално-икономическото състояние, за демографските проблеми, за сплотеността на нацията, каза Стоилов.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обаче подчерта, че България е заобиколена от военни конфликти и от тази гледна точка не може да не се констатира, че за въоръжените ни сили трябва да се положат грижи около моралната подготовка, обучението и финансирането на армията за необходимата техника.

Българските въоръжени сили са хронично недофинансирани през последните 10 години, но в момента необходимостта от увеличаване на финансирането им е крещящо, защото са стигнали такъв минимум, че не могат да изпълняват конституционните си задължения, категоричен беше Янко Янков от ДПС.

“В глобалната среда, в която живеем, понятието “липса на опасност за Националната сигурност” вече не съществува. Опасност има във всеки момент, средата е динамична и предизвикателствата са различни. Първата функция на държавата е да гарантира сигурността и живота на своите граждани, обясни Борис Станимиров от Реформаторския блок.

По думите му армията ни има нужда от развитие като способности, а това включва личния състав и техническата база.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков