„България е платила 700 млн. лева за участие в мисии на НАТО“

OFFNews Последна промяна на 29 април 2015 в 00:04 3860 4

Илиян Тодоров

България е платила 700 млн. лева за участие в мисии на НАТО, откакто е негов член. Това заяви в предаването „Референдум“ по БНТ Илиян Тодоров от „Атака“.

България води една колониална политика и следва решенията на САЩ, подчерта Тодоров. По думите му в България не трябва да се използва думата „армия“, защото у нас реално няма армия, а корпус, в който има 30 000 души.

Ние не можем да разчитаме на НАТО да ни защити, ако се наложи, а трябва да имаме собствена армия, защото в една такава ситуация парламентите на останалите членки трябва да се произнесат дали ще ни помогнат и с какво. Те могат да ни изпратят например само храни и петрол и по документи ще са изпълнили дълга си, подчерта той.

Турската армия в момента е от 500 000 души, а армията на Гърция се състои от 100 000 души. Ние не можем да поддържаме такава армия, затова сме в НАТО, коментира зам.-председателят на парламентарната комисия по отбрана и депутат от ГЕРБ Валентин Радев.

Няма военен, който да е против увеличаването на парите за отбраната, но трябва да се знае и за какво точно ще отидат тези пари. Между 2006 и 2009 г. са отделяни най-много пари за отбрана, но се е купувало на парче и без ясна идея какво ще се случва в бъдеще, подчерта Радев.

Не можем да кажем, че 2015 г. ще е нулева за отбраната. По-скоро можем да говорим за задържане на състоянието, а въпросът е каква е тригодишната рамка, категоричен е той.

Янаки Стоилов от БСП подчерта, че партията му е против рязкото увеличаване на парите за отбрана, тъй като това би означавало, че българинът ще обеднее още повече.

Въпросите за армията и състоянието на въоръжението са важни, но са само част от въпроса за социално-икономическото състояние, за демографските проблеми, за сплотеността на нацията, каза Стоилов.

Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов обаче подчерта, че България е заобиколена от военни конфликти и от тази гледна точка не може да не се констатира, че за въоръжените ни сили трябва да се положат грижи около моралната подготовка, обучението и финансирането на армията за необходимата техника.

Българските въоръжени сили са хронично недофинансирани през последните 10 години, но в момента необходимостта от увеличаване на финансирането им е крещящо, защото са стигнали такъв минимум, че не могат да изпълняват конституционните си задължения, категоричен беше Янко Янков от ДПС.

“В глобалната среда, в която живеем, понятието “липса на опасност за Националната сигурност” вече не съществува. Опасност има във всеки момент, средата е динамична и предизвикателствата са различни. Първата функция на държавата е да гарантира сигурността и живота на своите граждани, обясни Борис Станимиров от Реформаторския блок.

По думите му армията ни има нужда от развитие като способности, а това включва личния състав и техническата база.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.04 2015 в 07:59

"след 9-ти никога не е била по-боеспособна от сегашната"

т.е. преди девети.

29.04 2015 в 07:52

Др. Сидеров не го разбирам много. От една страна, плаче, че НАТО не давал никакви военни гаранции за сигурност, от друга, не иска НАТО да има военно присъствие у нас. Е, джанъм, как се дават военни гаранции за сигурност без военни в територията?

Такова е положението и в цяла Източна Европа, където е имало варшавски договор. В Чехия и Унгария също имат по около 20,000 военни, ако че Орбан е това, което Откачалко може само да мечтае да стане.

Колкото за още пари за "армията", това е хубав повод гербавите да се нагълтат още повече с пари и само глупаци могат да го подкрепят.

Повече пари срещу заплаха откъде? От Турция? Не смешите мои искандеры, единствената причина турците да искат да влязат у нас е да ни оправят язовирите, за да не им заливаме ливадите около Одрин.

Рашката? Цъ, и оттам кьорфишек. Русия няма как да стигне дотук без да мине през Молдова и Румъния.

Кво остана? Сърбия, Гърция, Македония и Румъния. Е, срещу коя от тия 30,000 армия не стига? И, по-важно, коя от тях ни се е наточила?

Да не говорим, че Българската армия след 9-ти никога не е била по-боеспособна от сегашната. Просто тогава бяхме под друг щит, но в същата позиция.

29.04 2015 в 07:17

Абе, Волен кога ще го взимат запас? А, сори, сега се сетих, че той не е ходил войник... :D

Каквото и да си говорим, България няма възможност да поддържа сериозна армия дори и да иска. Така че единствената възможност за защита засега е членството в НАТО. Всякакви приказки за това кой как и с какво би ни защитил са в сферата на "Ако баба беше мъжка..." и са по-подходящи за махленска тлака на пейката пред блока, отколкото на сериозни политици. То и затова само батакистите ги дъвчат, де...

29.04 2015 в 02:29

"...Ние не можем да разчитаме на НАТО да ни защити, ако се наложи, а трябва да имаме собствена армия, защото в една такава ситуация парламентите на останалите членки трябва да се произнесат дали ще ни помогнат и с какво. Те могат да ни изпратят например само храни и петрол и по документи ще са изпълнили дълга си, подчерта той..."

Вярно е , че атакистите са събирани от Карлуково и "4-ти километър" и им се плаща от Москва , но горния цитат е абсолютно верен! Чл.5-ти изисква на нападната съюзна държава да бъде оказана помощ , но никъде не се упоменава каква трябва да е тази помощ.Тя(помощта) може да се свежда дори само и единствено до разузнавателна информация...ИДИЛ не спи!