Ген. Михов: Армията е пред колапс

Срам за стогодишната ни авиация, ако друг охранява въздушното ни пространство, смята бившият командир на бойната авиация

OFFNews Последна промяна на 28 април 2015 в 10:05 6254 11

Ген. Михов: Срам за стогодишната ни авиация, ако друг охранява въздушното ни простраство

Председателят на парламентарната комисия по отбрана ген. Михо Михов определи като неприемлива възможността България да плаща наем на друга държава, която да охранява въздушното ни пространство.

Той коментира вчерашното решение на Консултативния съвет за национална сигурност при президента, според което 2015 г. ще бъде нулева за модернизацията на армията.

Пред БНР ген. Михов заяви, че това би било срам за 100-годишната ни авиация. За да не се стига до крайната мярка, той призова за актуализация на бюджета:

Тази година се налага актуализация на бюджета по отношение на факта, че над 3500 души са "некомплект" в състава на малката ни Българска армия и това налага възможността да се обяви конкурс за попълване на тези щатни бройки, от които 1500 са офицери, и силно страда функцията "командване и управление на войските". Затова точка първа от предложенията на Консултативния съвет към изпълнителната власт гласи именно от следващата година да започне да се заделят с възможните сили и средства, на цялата ни нация средства, за модернизиране на трите вида въоръжени сили. За мен балтийският опит България да поеме суверенитета на своето въздушно пространство, като плаща наем няколко милиона лева на година, е неприемлив и недопустим, и е срам за стогодишната ни авиация.

Българските авиатори са способни бързо да се приучат и на МиГ-21, а много от тях още пазят подготовката си.

Ген. Михов смята, че НАТО ще се съгласи да поддържаме МиГ-29, докато закупим нова техника. Той съобщи, че родолюбиви организации предлагат организиране на национален фонд за набиране на средства за модернизиране на Българската армия.

Според мен Българската армия по диагноза е пред колапс. Сега се поставя паралел от други политически партии - кой ресор е приоритетен - здравеопазване, образование. Аз съм съгласен, но нека да видим реформирани ли са тези структури? Българската армия се реформира и се самосъкрати. План 2014-а доведе армията до 80 танка, 2600 души, 16 бойни самолета и 6 бойни кораба.

Ако доверието към Българската армия се разклати, то е явно, че един от главните устои на държавата вече е рухнал и атрибутът на държавата - наличие на въоръжени сили и способности, вече са под угроза за цялостното държавно устройство за в бъдеще.

Вчера Консултативният съвет за национална сигурност реши, че армията няма да получи допълнително пари през тази година. Премиерът Бойко Борисов обясни решението с извънредните разходи заради кризата в КТБ и с приоритета на пенсиите, инфраструктурата и образованието.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.04 2015 в 15:37

Как да не е в колапс армията, след като такива комунисти като Вас и ген. Колев са й били началници???

28.04 2015 в 13:54

Абе, уе, пред какво беше армията, когато ти беше началник на Генералния щаб? Имаше гориво за един час на МИГ 23 и то само за теб, когато те скимнеше да отидеш до Доброславци да си правиш кефа. За младите бойни летци - комунистически по-здрав, нали? Е, намериха се и 200 лева за бензин да закараш половин взвод войничета да отдават почит на любимия ти вожд и другар бай тошо, когато откриваха негов паметник в Правец. Ти беше и си оставаш позор за армията и за България! Оди смучи на хуйлото!!

Поздрав!

28.04 2015 в 13:25

Тоя червен дедо едва ли има моралното право да реве, че армията ни е скапана. По-добре да си спомни какъв е неговият собствен принос за това. Жокер: не е особено малък!

Само за справка: Швейцария, една безумно богата страна, разчита на авиациите на съседните страни в извънработно време. Сигурно щото швейцарците са тъпи...

28.04 2015 в 12:56

Има си хас руския агент-генерал да не иска да ни загроби с още пари!

28.04 2015 в 12:19

Михов като правоверен комунист и русофил, има за главна цел едно- единствено нещо - налагане на мнението,че БГ на всяка цена трябва да продължи да обслужва безсмислените и заробващи военни договори с Русия! Да, ама не, както се казва...

28.04 2015 в 11:59

Кънчо депесар анално пръснат, тебе те знаем какво си постигнал - гълташ рязани хуйове.

28.04 2015 в 11:53

"...момиче, като ми дойдеш на акъла, тогава можеш да ми говориш... да те видим какво си постигнал в живота..."

offnews@offnews.bg


Хайде да те видим тебе, какво точно си постигнал в живота. Изпрати едно мейлче, не вярвам г-н Йончев да откаже да разкрие рубрика "Език мой, враг мой".

Иначе по начина ти на изказване аз бих те подканил да добавиш и данъчната си декларация, не за друго, за по-голяма "достоверност". Предполагам си разминал Шишко от Парламента и си някъде около жената на кмета на Пазарджик?
:))))

- - -
Georgiev, не е "за дълго". При този гейтак "служещ под наем" е ЗАВИНАГИ!

28.04 2015 в 11:34

При такъв министър за каква армия въобще става въпрос:

"Ненчев се врътна за подкупа, било покана за разговор
Земеделецът затъна в лъжи в опита и да се изкара герой


Няма да отговарям на този въпрос. Така отговори военният министър Николай Ненчев на питане дали помни името на човека, който му е предложил подкуп. Не съм убеден какъв ще е резултатът от прокурорската проверка, но втори път няма да ми предлагат подкуп. Това бе една покана за разговор, добави той.

Ако бях седнал на една маса с тези хора, щеше да съм част от една корупционна схема, обясни още Ненчев по повод предложения му подкуп от неизвестни засега хора за ремонта на руските Миг-29 срещу 80 милиона. Това са пари на български данакоплатци. Вземам решенията си след задълбочени анализи. Но България трябва да скъса зависимостите си от Русия. Ще модернизираме стъпка по стъпка. Ще търсим най-доброто за армията. Така Ненчев отговори на въпрос дали ще купуваме нови самолети.

Това бе един добър ден за българската армия, похвали се министърът на отбраната Николай Ненчев с резултатите от Консултативния съвет при президента. Добър ден, но не ви отпуснаха пари, репликира го водещият Димитър Цонев. Военният министър обясни, че през 2016 г. военният бюджет ще бъде 1,35% от БВП, за да стигне до 2% през 2025 г.

Отношението към армията е враждебно от определени среди, каза Ненчев и помоли медиите да имат друго отношение към армията, за повече съпричастност и разбиране. В условия на демокрация няма нещо по-естествено от това да се иска оставка, каза Ненчев в отговор на въпрос за исканата му оставка от Георги Първанов. Ако аз искам забележки към неговия министър Калфин, не бих постъпил така.Това е въпрос на ценностна система, допълни той.
.............."

28.04 2015 в 11:17

Georgiev момиче, като ми дойдеш на акъла, тогава можеш да ми говориш. Мога да ти дам един мейл да пратиш едно CV да те видим какво си постигнал в живота, ама се съмнявам да е повече от половин страница а4. Айде обратно на строежа, че маламашката те чака!

28.04 2015 в 11:08

До ХХХ: Момче, когато си тъп, това е за дълго!