Армията остава без пари въпреки растящите заплахи

Юлиан Христов 27 април 2015 в 13:43 7564 6

Снимка Сергей Антонов

Консултативният съвет за национална сигурност се проведе днес при президента.

Има постоянна тенденция за влошаване на средата за сигурност в непосредствена близост до границите на България. Въпреки това 2015 година ще бъде нулева откъм инвестиции и модернизация на Въоръжените сили на Българската армия. 

Това стана ясно от приетото днес становище на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента. Становището беше прието от всички партии, с изключение на БСП и "Атака". Първите напуснаха заседанието в знак на несъгласие със становището, а вторите - не присъстваха на заседанието.

Въпреки общите позиции на останалите парламентарно представени партии, че разходите за отбрана трябва да растат плавно, така че до 2024 година да достигнат 2% от брутния вътрешен продукт, беше взето решение, че 2015 година ще е нулева за модернизацията на армията. Това означава, че най-важните модернизационни проекти, като например купуването на нов тип изтребител за бойната ни авиация, ще бъдат замразени за близо година.  

По този начин участниците в Съвета приеха позицията на премиера Бойко Борисов и финансовия министър в частност, че за тази година пари за армията няма да има.

От становището не става ясно още дали бюджетът за отбрана за тази година ще бъде актуализиран, както иска военният министър Николай Ненчев заради опасността от октомври да няма пари за заплати. В същото време има опасност от 1 май бойната ни авиация да остане с два действащи изтребителя за охрана на въздушното пространство.

В становището на КСНС се казва, че армията трябва да развива адекватни отбранителни способности:

Налице е трайно и дълговременно влошаване на средата за сигурност в непосредствена близост до нашите граници. Разрастват се предизвикателствата пред демократичната общност за гарантиране на международния правов ред, основан на върховенството на закона, демократичните ценности, човешки права и свободи. Запазват се негативните тенденции за задълбочаване на съществуващите и възникване на нови конфликти и кризи, които влияят върху националната сигурност и изискват развитието на адекватни отбранителни способности на Българската армия и поддържането на съответната степен на готовност.

В становището се отбелязва още, че ангажиментите, които са поети на срещата на върха на НАТО в Уелс през есента на 2014 година, са „най-значителното подсилване на колективната защита от десетилетия насам, която обезпечава сигурността на всички съюзници“. С този план се цели подобряване на готовността и ефективността на въоръжените сили, с което да се възпират заплахите. В текста се припомня, че в Уелс също е постигнат консенсус за ненамаляване на средствата за отбрана и в рамките на едно десетилетие – до 2024 г., всяка от страните членки да достигне ниво на бюджета си за отбрана 2% от БВП, а от тях – 20% инвестиции за модернизация.

КСНС отправя препоръки към правителството и парламента за разработването на нов план за развитие на Въоръжените сили, като бъде предвидено плавно увеличение на разходите за отбрана, но от 2016 година.

Изпълнителната и законодателната власт да осигурят спазването на принципа за ненамаляване на финансовите средства за отбрана като процент от БВП спрямо 2014 година и плавното му увеличение до постигане на 2% от БВП в рамките на едно десетилетие, с изключение на 2015 година, отчитайки непредвидените и извънредни разходи през годината.

__________________________________

"Вместо фрегати са купували траурели"

За 2015 година нямаме възможност и го казвам на всички партньори – първо пенсиите, инфраструктурата, образованието, категоричен е премиерът Бойко Борисов. След заседанието на КСНС той обясни, че очакванията са през 2016 година НАП и митниците да съберат повече приходи, което ще позволи да се заделят и повече пари за армията.

Борисов подчерта, че правителството не носи вина за това, че години наред е купувана техника без въоръжение.
„Все едно са купували риболовни траулери или вертолети, които нямат никакво въоръжение. Сега всичко да се изсипе в най-голямата криза на нашата глава. 2015 – нулева, от 2016 нагоре до 2024 година ще влезем в рамките. Всички това го знаят. Никой не ги караше да събарят КТБ и да даваме 3.5 млрд. сега. Тази година толкова, от годината имаме по-големи приоритети в момента”, обясни той.

За изтребилите, премиерът отговори, че ще бъдат закупени, когато има пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови