Бъчварова: Не се отказваме от проверките пред камери

OFFNews 03 август 2015 в 09:33 3540 3

Бъчварова: Не се отказваме от проверките пред камери

Не се отказваме от проверките на пътя в условия на видео заснемане. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

Тя коментира отменената от нея заповед на предшественика ѝ Весели Вучков, с която се регламентираше проверките от катаджии да се правят само пред камера, така че да се ограничи корупцията. С нова заповед Румяна Бъчварова върна старото положение и сега КАТ ще спира нарушителите дори и без патрулният автомобил да е оборудван с камери и микрофони.

„Неправилно тълкувате това решение. Предстоят месеци, в които хората пътуват повече и се увеличават жертвите по пътя. За да можем да ограничим произшествията, ние допуснахме да допълним сегашната система за контрол, защото не можем толкова бързо да оборудваме всички автомобили (с уреди за аудио- и видеонаблюдение - бел.ред.)", каза в ефира на Нова Бъчварова. 

Тя призна, че има хипотетична опасност проверките без видеозаснемане да отворят вратата на корупционни практики, но заяви, че МВР предприема мерки, за да може да ги ограничи.

„Инспекторатът ще работи приоритетно по тези теми, гражданите могат да подават сигнали и се надявам, че в крайна сметка резултатът ще бъде положителен за много хора, които биха станали потенциална жертва на ПТП-та”, коментира министърът на вътрешните работи.

Тя обясни, че оборудването на автомобили с аудио и видео техника продължава до края на годината. В момента с наличнитес редства обаче МВР не може да осъжествява строг контрол. "Затова допуснахме в тези месеци да се върне този метод на проверка и не би трябвало да има притеснения. Много е важно да има контрол по пътищата, смятам че това е и основният начин да ограничим транспортните произшествия и ще продължим с проверките за употреба на алкохол, наркотици, за редовни документи, така че всички които пътуват да знаят, че ако направят нарушение или са в нарушение ще бъдат санкционирани”, допълни Румяна Бъчварова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!