Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

"Атака" и ДПС се скараха заради речта на Ердоган

Елица Мартинова 13 декември 2013 в 12:04 4093 5

Лютви Местан в парламента. Снимка: БГНЕС
Лютви Местан в парламента. Снимка: БГНЕС

 

Непремерената реч на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, която в средата на седмицата предизвика международен скандал, стана причина за конфликт между "Атака" и ДПС в парламента.

Думите, предизвикали гневни реакции в няколко балкански държави, са от митинг в град Кешан, част от тридневната обиколка на министър-председателя в Тракия за местните избори в страната.

В речта си той акцентира върху значението на Тракия: “Тракия е и Солун, и Ксанти, Делиорман, Кърджали, Вардар.  Дори и ако се върнете в Скопие, в Прищина, Призрен, Сараево. Тракия е жив свидетел на нашата история. Този район е представителен за цялата ни история.”

Думите на Ердоган не останаха незабелязани от националистите. Депутатът на "Атака" Станислав Станилов прочете декларация, с която настоя българската държава да заеме по-категорична и остра позиция срещу изказването на Ердоган. От "Атака" предлагат още външните министри на засегнатите държави да проведат консултации, за да излязат с общо становище срещу думите на турския премиер.

Конфликтът между "Атака" и ДПС се заформи, след като Станилов предупреди, че Реджеп Тайип Ердоган ислямизира Турция и това ще се отрази върху турската диаспора в България, чиято партия-представител е ДПС.

Думите на Станилов бяха последвани от декларация на ДПС, прочетена от председателя Станислав Станилов.

"Заявявам категорична позиция, че няма да допуснем да се постави под съмнение политическата идентичност на ДПС във връзка с актуалния проблем - изявлението на министър-председателя на Турция Реджеп Ердоган. Преди малко чухме произволна връзка между това изявление и тезата, че ДПС, едва ли не, представлява някаква тенденция за ислямизиране на турското население в България. Това е категорично несъстоятелна теза. Никой не може да постави под съмнение ясната идентичност на ДПС като българска национална партия, която по идеология се разполага в политическия център", каза Местан.

Според председателя на ДПС България няма открити проблеми за своята териториална цялост с никоя от съседните си страни. По думите на Местан този въпрос е бил уреден още преди приема на държавата ни в ЕС.

"В този смисъл смятам, че няма необходимост от провокирането на излишни страхове и смятам, че българските политически партии могат да бъдат единни по отношение минимум на това, че днешните граници на България са наистина свещени", призова Местан. Той призова политиците да боравят внимателно с подобни теми, за да не дадат основа за крайни политически движения в Турция и България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!