България заклейми речта на Ердоган за Тракия

OFFNews 11 декември 2013 в 17:13 23011 22

Министерството на външните работи
Министерството на външните работи

 

Изказването на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган за Тракия предизвика официална реакция и на българското Министерство на външните работи.

На митинг в град Кешан Ердоган заяви: “Тракия е и Солун, и Ксанти, Делиорман, Кърджали, Вардар. Дори и ако се върнете в Скопие, в Прищина, Призрен, Сараево. Тракия е жив свидетел на нашата история. Този район е представителен за цялата ни история.”

Водени от опита на историята смятаме, че към интерпретации, свързани с миналото на нашия регион, следва да се подхожда особено внимателно, отчитайки неговите особености, както и чувствителността, която те могат да предизвикат, заявяват от българското Министерство на външните работи.

Говорителят на МВнР подчертава, че особено "в светлината на предстоящото заседание на Смесената комисия по нерешените въпроси" подобни изявления не допринасят за развитие на двустранния диалог, насочен към търсене на ефективни и прагматични решения.

България, като страна, основана преди повече от 1300 години, има значително и трайно историческо, културно и духовно присъствие, наследство и традиции в Югоизточна Европа. Бихме искали да напомним, че както за добросъседските отношения, така и за европейската перспектива на всяка една страна са основополагащи зачитането на международното право, включително принципите на суверенитета и териториалната цялост, посочват от МВнР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!