Непремерена реч на Ердоган предизвика международен скандал

OFFNews 11 декември 2013 в 11:00 26783 74

Ердоган изнася реч по време на предизборната си кампания. Снимка: Haber 3
Ердоган изнася реч по време на предизборната си кампания. Снимка: Haber 3

Непремерена реч от предизборната кампания на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган предизвика международен скандал.

Думите, предизвикали гневни реакции в няколко балкански държави, са от митинг в град Кешан, част от тридневната обиколка на министър-председателя в Тракия за местните избори в страната.

В речта си той акцентира върху значението на Тракия: "Тракия е и Солун, и Ксанти, Делиорман, Кърджали, Вардар.  Дори и ако се върнете в Скопие, в Прищина, Призрен, Сараево. Тракия е жив свидетел на нашата история. Този район е представителен за цялата ни история."

Гърците приеха много остро изявлението на турския държавник. В Гърция това изявление на Ердоган е било оценено като всичко друго, но не и като приятелско отношение на съседна страна, с която Гърция се опитва да изгражда мостове и да преодолее проблемите, пише "Фокус", като цитира македонския "Утрински вестник".

„Турският премиер се опитва да разшири турските завоевания и искания на целия балкански регион”, пише вестник „Та Неа”, а „Имерисия" коментира: "Ердоган е невероятен – и Солун е Тракия”. „По този начин Ердоган продължава с провокациите за връщане на стария, но никога незабравен план за възкръсване на „Турската република Тракия”, в която освен територии от Гърция има територии и от Южна България и Централните Балкани”, добавя „Та Неа”.

"Трябва винаги да се внимава на историческите изказвания, особено в регион като Балканите. Днес единственият критерий е зачитане на международното право и правилата, които се основават на добросъседските отношения, които от своя страна почиват на уважаване на териториалната цялост и суверенитета на държавите от региона. За Гърция, която би могла да направи много исторически изказвания, това е единна и неотчуждаема позиция”, е заявил говорителят на гръцкото МВнР Константинос Кутрас.

 

Виж още за:
  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Ивелин Михайлов: Запознах се с Николай Марков 3 месеца преди изборите