Армията е готова да прати 1050 военни за справяне с мигрантската вълна

България не е загубила нито един военнослужещ за 20 г. присъствие в Афганистан, посочи шефът на МО

OFFNews 17 август 2021 в 21:21 4125 3

Министерството на отбраната е готово да изпрати 1050 военни и техника по границата за справяне с евентуална мигрантска вълна, обяви служебният министър Георги Панайотов пред бТВ. 

Той съобщи, че центровете за бежанци все още имат капацитет, но се запълват бързо. Данните са били предоставени на вчерашното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Панайотов допусна, че ако бежанската вълна ескалира, може да се наложи отваряне на нови центрове, но това все още не се е случило.

"Министерството на отбраната и въоръжените сили могат да участват в охрана на държавната граница. Имаме разработени планове за противодействие на мигрантска вълна, както по протежение на границата с Турция, така и по протежение на границата с Гърция", увери министърът.

По думите му въпросните планове са били прегледани този месец, за да се провери готовността на армията да ги изпълнява.

Георги Панайотов съобщи, че тъй като операцията на НАТО „Решителна подкрепа” в Афганистан е приключила, България нямаме военнослужещи там.

"Имаме български граждани, които са цивилни контрактори към международни организации. Изпълнявали са различни задачи, продължаваме да получаваме информация какъв е техният брой, защото те нямат задължение да уведомяват държавната администрация. Искам да кажа, че сме в много тесен контакт с наши съюзници и партньори и част от тези български граждани вече са изведени от територията на Афганистан", посочи министърът.

Малко по-рано МВнР съобщи, че става дума за шестима наши сънародници, които чакат да бъдат транспортирани от Кабул. Други пет вече са извън територията на Афганистан.

"Участието ни в мисията на НАТО е безценен опит за българските въоръжени сили, защото далеч от родината те изпълняваха задачи по отбрана на територията на България, колкото и странно да звучи. Опитът на офицерите, сержантите и войниците се споделя от тях на техните колеги, които са тук и не са били на мисии. Оперативна съвместимост със съюзници и партньори, изпълнение на задачи в съвсем различни климатични условия, различни природни условия, различна културна среда. Българската армия не загуби нито един военнослужещ през всички тези 20 г. на нашето присъствие в Афганистан", посочи Панайотов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1580

3

Bace7

18.08 2021 в 09:49

Не ме интересува колко души не е загубила България в Афганистан. Някой да ми обясни какво правехме там въобще, колко пари се похарчиха за окупационно присъствие без референдум сред българите? НАТО навремето нападна незаконно Югославия, след това Ирак, Либия, Сирия...кой тика български военни в тия паради на агресията и простотията? По времето на цар Тиква хванаха в Сирия българско оръжие, с което джихадистите убиваха децата на приятелския сирийски народ...оръжие, продадено преди това на Саудитите, Катар, ОАЕ...

23293

2

Стефан

18.08 2021 в 00:45

Това са приказки на военен министър? По сухопътни въпроси??
Господи, прибери си вересиите!