По последни данни: Шестима българи в Кабул чакат да се завърнат у нас

OFFNews 17 август 2021 в 17:40 2019 0

Българското външно министерство съобщи, че към момента има информация за шестима български граждани, работещи за международни организации в Кабул. Един от тях се е свързал днес със Ситуационния център на МВнР, във връзка е и с посолството ни в Пакистан. Министерството поддържа постоянен контакт с шестимата сънародници, като следи процедурата по тяхната евакуация и е готово да оказва необходимото съдействие.

На този етап други петима български граждани вече са успели да се евакуират от Кабул в Дубай, Обединени арабски емирства.

По данни на посолството ни в Катар днес в столицата Доха е кацнал евакуационен самолет от Кабул, като на борда му са пристигнали и 8 български граждани, работили в Афганистан за постоянното представителство на ЕС.

Посолството ни се свързало с тях по телефона и се е уверило, че са добре и не се нуждаят от консулско съдействие. Очаква се в скоро време те да се завърнат в България.

МВнР проучва различни възможности за изтегляне на българските граждани от Афганистан, включително чрез международни евакуационни полети.

По-рано днес служебният премиер Стефан Янев съобщи, че сънародниците ни в размирната държава са 11 и ще бъдат евакуирани скоро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови