Алфа рисърч: Едва 8% от българите биха подали неанонимен сигнал срещу корумпиран политик

Мая Младенова 26 септември 2017 в 12:12 6553 2

Снимка Източник: Алфа рисърч

Представително проучване за пълнолетното население, направено в периода 13-20 септември

Инфраструктурата, външната политика и икономическото оживление поддържат кредита на доверие към правителството. Липсата на резултати в битката с корупцията, престъпността и несигурността го дърпат надолу.

Това са изводите от актуално социологическо проучване на агенция "Алфа рисърч", проведено в периода 13-20 септември 2017 г. Изследването е представително за нагласите сред пълнолетните граждани.

Умереното икономическо оживление, съпроводено със спад на безработицата и ръст на доходите в по-големите градове, водят до снижаване на социалното напрежение, характерно за последната година, в която бяха проведени два силно поляризиращи обществото избора. За най-успешни политики, наред с инфраструктурата (51%) българите определят още три други сфери - външната политика (43%), туризма (42%) и отчасти образованието (31%). Въпреки че към него има повече резерви, одобрението в аванс се дава преди всичко за увеличението на учителските заплати и усилията за намаляване на отпадащите от училище деца. В дъното на класацията, като най-неуспешни, се определят правосъдието, здравеопазването и борбата с престъпността във всичките й измерения, коментират авторите на проучването.

Икономическите показатели и външно-политическата активност са тези, които формират ядрото на подкрепата за кабинета „Борисов 3” сред около една пета от българите. От друга страна, скандалите около политици от ГЕРБ, както и неубедителните действия за отстояване независимостта на съдебната система и противодействие на корупцията, консолидират и противниците на кабинета, които нарастват от 33% на 38%.

Дончев най-одобряван сред министрите, на другия полюс е Цецка Цачева

Безспорен лидер сред министрите в кабинета е Томислав Дончев с 16.4% позитивен индекс за дейността си. Новост е второто място на представител на коалиционния партньор - военния министър Красимир Каракачанов, следван от спортния - Красен Кралев и на четвърта позиция Лиляна Павлова като министър на председателството на България на Съвета на ЕС.Най-високо неодобрение има правосъдният министър Цецка Цачева - над 20% неодобрение и едва 3,8% одобрение.

Президентът Румен Радев запазва преобладаващо обществено доверие. Едва 13 на сто заявяват негативно отношение към него. Положителните оценки обаче също леко намаляват, достигайки 54%.

Само 8% биха подали сигнал срещу корумпиран политик

Въпреки декларираната нетърпимост към корупцията, едва 8% са склонни да подадат с името си сигнал за корумпиран политик, 19% са на мнение, че след сигнала те самите могат да пострадат, 23% - не знаят, или се притесняват да отговорят на този въпрос.

Половин година след предсрочните избори за 44-то Народно събрание съотношението на силите между основните парламентарни партии остава без съществени промени. ГЕРБ (25.1%) запазва електорална преднина от 6% пред БСП (19.3%). Т.е., ако днес имаше избори, ГЕРБ и БСП биха излъчили приблизително същия брой депутати. Обединените патриоти бележат лек спад, но запазват третото си място. Няма съществена динамика и в позициите на ДПС, но в парламента не би влязла партията на В. Марешки – Воля (1.8%).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29585

2

Izalina

26.09 2017 в 14:59

И каква част от анкетираните имат реално вземане-даване с политици, пък и пряко наблюдение на корупционни практики, та да знаят какво биха направили? 8% признават, че са смели на приказки, което в реални условия не е ясно как би изглеждало, останалите просто не знаят какво да отговорят и "ми не знам", "ми не, сичките са маскари", "ми не, страх ме е" е най-лесно.

Що си губите времето с подобни сондажи? Още примери? Какво разбрахте дотук от министерстването на Лила, че и на 4то одобрение да се радва... или подреждаме просто познати имена на лотариен принцип.

Най-горната графика ми е достатъчна за да разбера какви тъпаци са анкетирани, за да ми е представителна извадка това.
Или просто вече дъно няма.

15256

1

mendi

26.09 2017 в 12:47

В българската политика корупция НЯМА!
Н Я М А!
Който твърди обратното фамилията му ще се разкатае!

Също като в онзи ...стан дето няма проблем с гейовете защото там просто няма гейове.

Та така и у нас - няма проблем с корупцията защото няма корумпирани люде.