АЕЖ осъди МВР да предостави всички материали за побоя на Димитър Кенаров на протестите

OFFNews 17 юни 2021 в 09:20 1666 0

Димитър Кенаров

Административен съд - София град задължи Министерството на вътрешните работи (МВР) да предостави на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) всички материали от вътрешната проверка по действията на полицията срещу журналиста и писател Димитър Кенаров, който беше задържан и бит, докато отразяваше протеста срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев на 2 срещу 3 септември 2020 г.

Делото беше образувано, след като тогавашният вътрешен министър Христо Терзийски не отговори на заявлението, с което АЕЖ поиска материалите от проверката по случая, след като от медийни публикации стана ясно, че тя е била приключила, но резултатите от нея не бяха обявени.

АЕЖ-България беше представлявана пред Административен съд - София град от адвокат Александър Кашъмов, който е ръководител на правния екип на “Програма достъп до информация”.

Съдът не само е отменил мълчаливия отказ, но е задължил МВР да предостави информацията, тъй като е приел, че тя е обществена, свързана е с обществения живот в страната, ще помогне на обществото да си състави мнение за дейността на МВР, а освен това е и налице обществен интерес, тъй като информацията би допринесла за разкриване на “корупция и на злоупотреба с власт, повишаване на прозрачността и отчетността”.

Припомняме, че нашият колега беше незаконно задържан от полицейски служители, докато отразяваше събитията около бившия партиен дом по време на протеста на 2 срещу 3 септември 2020 г. Докато е под контрола на полицейските служители Кенаров е удрян многократно, показа съдебно-медицинска експертиза. Журналистът е лишен от право на свободно придвижване в продължение на часове, сложени са му белезници, отказан му е достъп до адвокат и е откаран принудително до 5 РПУ в София.

През февруари 2021 г. прокурор Юлиан Лефтеров от Софийската градска прокуратура отказа да образува разследване по случая, позовавайки се на показанията на свидетел обадил се в МВР, за да свидетелства, че е видял по телевизията как Кенаров се съпротивлявал на полицаите. Заключенията на прокурора се базират изцяло на вътрешната проверка, която Столичната дирекция на вътрешните работи е извършила на... Столичната дирекция на вътрешните работи.

Казусът с Димитър Кенаров е регистриран на платформата на Съвета на Европа, на която се обявяват случаи на посегателства над журналисти.

Преди месец Министерството на вътрешните работи е поискало Националната агенция по приходите да направи и проверка на журналиста - поводът е делото, което той води срещу незаконния си арест. Преди следващото заседание МВР оттегли това си искане.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови