45-ият български парламент се събира за първо заседание

OFFNews 15 април 2021 в 06:00 3095 0

45-ото Народно събрание се събира днес в 9 ч за първото си заседание. Президентът Румен Радев го свика с указ от 13 април, обнародван на 14-и.

Дали държавният глава е посочил произволно първата възможна дата, или е търсил символика в нея е неясно, но тя определено съдържа такава. На 15 април 1912 г. потъва корабът "Титаник"; 7 години по-късно на същата дата съветската власт създава трудово-възпитателните лагери ГУЛАГ; на 15.04.1989 г. започват студентските протести на площад "Тиенанмън" в Пекин; през 2013 г. на 15 април са извършени бомбените атентати в Бостън; през 2019-а същия ден избухва големият пожар в парижката катедрала "Нотр Дам".

Далеч не толкова значимо събитие за световната история е откриването на ЦУМ - пак на 15 април, но 1957 г. - сграда от комунистическа България, намираща се досами новата на народните представители - бившият Партиен дом, в който те няма да се съберат днес. Решението първото заседание да е в старата сграда на пл. "Народно събрание", върху чиято фасада стои надписът "Съединението прави силата", е взето по предложение на Тошко Йорданов от "Има такъв народ". "Против" са били само новоизбраните за народни представители от ГЕРБ.

Съгласно чл. 76 от Конституцията първото заседание на Народното събрание днес ще открие най-възрастният присъстващ народен представител. Понастоящем това е Мика Зайкова, съобщи в прессъобщение парламентарният пресцентър.

Народните представители ще положат следната клетва:

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

В пленарната зала ще прозвучат химните на Република България и на Европейския съюз.

Президентът Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на първото пленарно заседание. Държавният глава ще отправи обръщение към народа и Народното събрание.

Очаква се изявления да направят представители на представените в Народното събрание партии и коалиции.

След това ще бъде избран председател на 45-ото Народно събрание, който ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово.

Предстои първите по изборен резултат от вота на 4 април - коалицията ГЕРБ-СДС - да предложи правителство. Вчера премиерът Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ предложи новият кабинет на ГЕРБ да бъде оглавен от бившия външен министър Даниел Митов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика