Каракачанов: По 10 секции в Турция са разкривани срещу 1 заявление

OFFNews 16 септември 2014 в 10:39 6026 4

Красимир Каракачанов

"По закон трябва да има 40 заявления, за да бъде открита една секция и над 400, за да се открие втора. В същото време в турския град Чорло, където е подадено едно заявление, са открити 10 секции".

Това обяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов пред Нова телевизия по повод решението на ЦИК от събота вечерта в Турция да бъдат разкрити рекорден брой избирателни секции за парламентарните избори на 5 октомври - 136. 

Коалиция "Патриотичен фронт" (ВМРО и НФСБ) са обжалвали пред Върховният административен съд (ВАС) решението на ЦИК за секциите в Турция и днес е крайният срок съдът да се произнесе.

На обвинението на Каракачанов, че секции в Турция се разкриват само срещу едно заявление за гласуване, Камелия Нейкова от ЦИК припомни, че съгласно новия Изборен кодекс секции се разкриват автоматично в градове извън страната, в които последните пет години на различни избори са гласували поне 100 души.

Каракачанов контрира с факта, че той е оспорвал през 2009 г. пред Конституционния съд резултатите от гласуването в Турция, когато се оказа, че 1200-1600 души са гласували в една секция, и съдът е касирал резултатите от 10 секции.

Друг проблем според него е фактът, че в Турция изборите не се организират от посолството и консулства, а от държавната администрация на Турция. 

"Ердоган, неоосманиста, който обяснява как ще възстанови Османската империя, да ни прави избори и да ни вкарва 10-15 депутати в българския парламент", коментира лидерът на ВМРО.

По думите му срещата между лидера на ДПС Лютви Местан и турския президент Реджеп Ердоган не е случайна - Местан е осигурил гласове на Ердоган на президенстките избори и сега Ердоган ще се отблагодари като осигури гласове за ДПС.

При 136 секции в Турция в Македония има само 3, каза още Красимир Каракачанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови