Quantcast

40% от българите смятат, че младежите не знаят как да си намерят работа

OFFNews Последна промяна на 08 декември 2015 в 13:32 1973 3

Близо 40% от българите считат, че младите в страната не са запознати с възможностите къде могат да открият информация и съдействие за намиране на работа или за повишаване на квалификацията. Над 85% пък не знаят, че има специални фондове от ЕС за осигуряване работа на хората до 24-годишна възраст - т.нар. младежка гаранция.

Това сочи представително проучване на „Сова харис“, представено на конференция „Младежката гаранция – работа и образование за младите хора“, организирана от президента на ПЕС Сергей Станишев и Информационното бюро на ЕП в България. То е направено в периода 19 – 26 ноември 2015 г. сред 1000 души.

Според резултатите от проучването близо 86% от пълнолетните българи считат, че е необходимо държавата да подпомага безработните младежи до 24-годишна възраст в намирането на работа. 82% от хората пък смятат, че държавата трябва да инвестира в образованието на младите хора, като подпомага продължаването на образованието на младите от 15 до 24-годишна възраст.

Близо 26% от хората смятат, че в тяхното населено място няма институции, които помагат на младите хора до 24-годишна възраст в продължаването на тяхното образование или в търсенето на работа.

Близо 80% от хората считат, че трябва да има повече информация в интернет пространството, включително специализиран уеб сайт на български език, за програмата „Гаранция на младежта“.

Отчита се дефицит на информираност сред широката общественост относно „Гаранцията на младежта“ и нейните цели. Около 90% са категорични, че е необходимо разгръщане на широка информационна кампания относно приоритетите, мерките и възможностите, които предоставя стратегията.

Проучването сочи, че най-висок е делът на хората, които смятат, че образователната система не отговаря на очакванията и изискванията на бизнеса и произвежда неподготвени за съвременния трудов пазар кадри.
Отчитат се пропуските в ефективността на институциите по отношение повишаването на квалификацията и образователното развитие на младите хора в България.

Почти половината от запитаните пък смятат, че Младежката гаранция ще има само временен ефект, и че връзката между бизнеса и образованието е прекалено слаба, както и че държавата не провежда достатъчно ефективна политика в този сектор. В същото време, преобладаващата част от анкетираните са съгласни, че освен младежите, децата също са основна рискова група за бедност и социално изключване, и подкрепят идеята за въвеждане на европейска Детска гаранция, която да гарантира равен достъп до качествено образование, здравни грижи и храна за децата.

71% от хората са категорични, че съществува необходимост от прилагане на стратегия за Детска гаранция за борба с детската бедност, за равноправен достъп до образование и здравеопазване по подобие на Младежката гаранция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.12 2015 в 17:31

Петдесет хиляди евро хонорар за това безполезно мероприятие си е направо като обир на десет старчески дома, че и повече. Докога шайката на херсонския тарикат ще шарлатанства безнаказано и ще изпива кръвчицата на анемичната ни държава? Ми това на нищо вече не прилича - размахва абсурда "младежка безработица", а в същото време неговата партия подкрепя протести срещу законното уволнение на пенсионери...
Крайно време е да се види кой създава условия за този дългогодишен грабеж и да му се сложи край.

08.12 2015 в 14:28

Как да не знаят?! С връзки, разбира се! С връзки специализация, с връзки научна степен, с връзки работа, с връзки... целият им, капсулиран в измислено благополучие, живот. Другите- кучета ги яли, ако не емигрират.

08.12 2015 в 14:18

Трябва да си изключително тъпо същество да си мислиш, че някой не знае как да си намери работа. Ама съдейки по това кой ни управлява, 40% си е пренебрежимо малко. По-скоро са към 90%.