Станишев: Образованието не е нито политически, нито финансов приоритет за кабинета (видео)

OFFNews 07 декември 2015 в 17:51 3117 4

Сергей Станишев и Ласло Андор.

Очевидно е, че образованието не е нито политически, нито финансов приоритет за това правителство, заяви евродепутатът и лидер на европейските социалисти Сергей Станишев на конференция в Дома на Европа, посветена на "Младежката гаранция – работата и образованието за младите хора"

Организатори на днешната дискусия бяха Станишев и Информационното бюро на ЕП в България.

Когато през 2012 г. Партията на европейските социалисти (ПЕС) лансира идеята за младежка гаранция, в Европа имаше почти 8 млн. млади хора без работа и без надежди за бъдещето. Никой не вярваше, че тази кампания ще доведе до конкретен резултат, но ние успяхме да се преборим както за разработването на политики, така и за отделянето на специален бюджет. Благодарение на нашата кампания ЕК отдели 6 млрд. евро за борба безработицата сред младите. Резултатите две години по-късно: младежката безработица в ЕС през октомври 2015 г. е 20.0%, в сравнение с 21.7% октомври 2014 г. Но ние, европейските социалисти, искаме по-амбициозен резултат, каза Станишев.

За съжаление, в България този процес върви притеснително бавно - заради необходимостта от структурни реформи в образованието, прехода от училище към работа, макроикономически фактори и др. Ключово в този процес е образованието, но за съжаление, в бюджет 2016 парите за образование не се увеличават. Очевидно е, че образованието не е нито политически, нито финансов приоритет за това правителство, заяви лидерът на ПЕС.

Той съобщи, че ПЕС заедно с групата на социалистите и демократите в ЕП ще настояват за сериозен мониторинг за изпълнението на младежката гаранция.

ЕК и националните правителства трябва да положат още много усилия, за да дойдат добрите резултати, призова Станишев.

Специален гост на конференцията беше бившият еврокомисар по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор, един от основните автори на идеята за младежка гаранция.

В държави като България, Румъния, Хърватия, Испания, Италия, Кипър младежката безработица е над средното ниво и дълго време не спада. В България през октомври 2015 г. безработицата сред младежите е 21.5%, каза Андор.

Бившият еврокомисар по заетостта обърна внимание на младежите, които нито учат, нито работят и не търсят активно работа, по относителен дял на които България се нарежда на едно от челните места в Европа.

Андор подчерта, че младежката гаранция не е инструмент, с който да се решат всички проблеми наведнъж, нито пък може да замести необходимите структурни реформи в свързаните сектори, но нейното прилагане има ясен положителен ефект за икономиките на страните в дългосрочен план.

Той обаче изрази притеснение, че въпреки първоначалните окуражителни резултати, изпълнението на мерките е неравномерно сред страните-членки на ЕС, и не върви с нужната скорост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови