4 нови степени на професионална квалификация окончателно влизат в закона

Ружа Райчева 14 март 2024 в 10:27 1133 1

Снимка Getty Images

Народното събрание окончателно записа в Закона за професионалното образование и обучение възможността за обучение от разстояние в електронна среда за навършилите 16 години. С нормативните промени се дефинираха и четири нови степени на професионална квалификация.

Промените са внесени от Министерския съвет и са част от законите по Националния план за възстановяване и устойчивост. Променя се структурата на списъците на професиите за професионално образование и на защитените професии, както и изменения в условията за организиране на дуално обучение и процедурата за валидиране на знания и умения.

Нововъведените четири нови дефиниции в закона за професионална квалификация са следните:

• Първа степен – за нея се изискват придобити професионални знания, умения и компетентности за извършване на рутинни дейности, при неизменящи се условия, при упражняване на професията;

• Втора степен – нужни са придобити професионални знания, умения и компетентности за извършване на дейности с комплексен характер при изменящи се условия;

• Трета степен – изискват се придобити професионални знания, умения и компетентности за извършване на дейности с комплексен характер, при изменящи се условия, както и поемане на отговорности за работата на други лица;

• Четвърта степен – трябват придобити професионални знания, умения и компетентности за извършване на широк кръг дейности с комплексен характер, при изменящи се условия, както и поемане на управленски отговорности за работата на други лица и за разпределяне на ресурси.

Акцентът е върху придобиване на широкопрофилни умения. Специалностите в списъка на професиите да се редуцират, а защитените професии и тези, за които се очаква да има недостиг на кадри да пазара на труда, ще се актуализират всяка година.

Според вносителите промените целят повишаване на качеството на професионалното образование и обучение и намаляване на административната тежест при лицензионните и регистрационните процедури. Не се изменя регламента на придобиване на микроквалификации, сертифициране на ключовите компетентности и регламентиране на индивидуалните сметки за обучение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

14.03 2024 в 11:17

https://www.navet.government.bg/bg/media/522010-Naredba-DOI-Elektrotehnik.pdf

Не се ли прекалява с писането на вече написани правила?
И тия всички "калинки" защо им плащаме заплати?
НС няма ли си друга работа? Някаква смислена работа?
 
X

Да помогнем на украинските деца!