100 лв. великденски добавки само за по-бедните пенсионери, реши бюджетната комисия

Кристина Минчева 10 април 2024 в 13:01 4413 2

Снимка БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

По 100 лева добавка за Великден ще получат хората с пенсии до 526 лв., реши на второ четене бюджетната комисия в парламента. Предложението е на БСП, като то беше внесено между първо и второ четене на промените в бюджета на Държавното общественото осигуряване. Те бяха предложени от ГЕРБ и ДПС и приети на първо четене миналата седмица, като предвиждат великденска добавка от 75 лева да получат пенсионерите с пенсии под линията на бедността - 526 лева. 

Мярката ще струва 54 милиона лв., които ще бъдат осигурени от преструктуриране на бюджета на Държавното обществено осигуряване. Към момента има преизпълнение на приходите от нас 13 милиона лева, обявиха от НОИ по време на заседанието.

За да бъдат получени парите през май, текстовете трябва да бъдат приети окончателно и обнародвани до 19 април. 

По-рано днес от БСП настояха до разпускането на парламента заради предизборната кампания да се гласуват великденските надбавки за пенсионерите, да се изясни какво се случва с инвестиционните проекти за общините и да се гласува законопроект за отлагане на либерализацията на пазара за домакинствата за цената на тока с една година

От партията считат, че е добре законът отлагане на либерализацията на пазара за домакинствата за цената на тока с една година да влезе в сила от 1 юли 2025 г., а не от 1 юли тази година, защото прогнозите показвали, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на цената на тока с до 20%. Нинова уточни, че в Плана за възстановяване и устойчивост е посочено, че трябва да започне процесът по либерализация, но не е фиксирано кога. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

788

2

jorj

10.04 2024 в 22:32

Тук излезе грозната комунистическа истина. 500 000 /25%/ от българските пенсионери са под /2 прага на бедността! Поне1 000 000 са около прага на минималната заплата 933, и какво остана, около 200 000 съсипани от работа хора взимат малко повече, и 300 000 комунистически номенклатурчици обират каймака на високите пенсии!!!!!! Това го няма никъде в ЕС!!!!!! Със заплатите същата работа, на последно място най-бедните! Кога ще проумеем, че сме най-бедните защото сме най - крадените от Русия!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Кога ще разберем, че всички правителства до сега са посткомунистически и обслужват само интересите на Московята и са като воденичен камък за Майка България!!!! Кога ще спрем тази пропаганда на московитите мародери и лъжеосвободители! Събуди се народе и дай отпор на мародерите и убийците!!!!!!!

11977

1

МБ

10.04 2024 в 21:02

А за тези с два лева над 526, какво...нищо! Не е справедливо, всичко е само за единия популизъм.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки