БСП искат отлагане с 1 година на либерализацията на пазара на ток за домакинствата

OFFNews 21 март 2024 в 11:19 767 2

Корнелия Нинова

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

БСП ще внесе законопроект за отлагане на либерализацията на пазара за домакинствата за цената на тока с една година. От партията считат, че е добре законът да влезе в сила от 1 юли 2025 г., а не от 1 юли тази година, защото прогнозите показвали, че излизането на семействата на свободния пазар ще доведе до оскъпяване на цената на тока с до 20%. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на партията Корнелия Нинова.

Друг довод за внасянето на този законопроект е, че "в енергетиката е пълен хаос и фондът, който трябва да компенсира тази цена, е изпразнен и ако веднага влезе в сила, това крие огромни рискове за икономиката и еврозоната".

Нинова оспори аргумента, че е приет ангажимент по Плана за възстановяване и устойчивост и отлагането би попречило за усвояване на средствата от Плана.

"Искам да отбележа, че в Плана е казано, че трябва да започнем процеса по либерализация, но не е фиксирано кога. Всяка държава сама преценява", посочи тя.

Драгомир Стойнев обясни, че самите електроразпределителни дружества нямат ресурс, който до вложат, така че да не се увеличат цените на домакинствата.

От БСП посочват, че ще искат предложението им да се разгледа възможно най-бързо, защото "отиваме на предсрочни избори".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

DrLaxslax

21.03 2024 в 11:54

Тези, за които познанието за парите е само какда ги харчат, а не да ги създават, не осъзнават ли, че отричането или отлагането на проблемите, не е начин зарешаването им. Жалко за страната ни, безвъзвратно изостанала в обществените и икономически отношения, ниакаъв външен авторитет, напусната от най-работливите и умни българи!!!

1000

1

kokoto

21.03 2024 в 11:49

ами хиената да върне някой милион от това което точат години наред от енергийния сектор и готово
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика