Неуважаеми г-н президент, как смеете да мълчите за бежанците в Белене?

Татяна Кристи Последна промяна на 16 март 2017 в 14:30 16819 12

Снимка Личен архив

Отец Паоло Кортези със семейство Албакри

Случаят с енорийския свещеник от Белене Паоло Кортези, който напусна България след скандала с прокуденото от града сирийско семейство, продължава да има широк обществен отзвук.

Свещеникът си замина, след като общински съветник от Белене и група националисти скочиха срещу настаняването на семейството бежанци в града, а впоследствие отец Кортези получи и заплахи за живота си.

Семейството бежанци е законно пребиваващо в страната. Заради лошото отношение и заплахите реши да напусне града, да не дава изявления пред медиите и да не съобщава местонахождението си.

В знак на протест отецът обяви гладна стачка, а Католическата църква спря помощите, които традиционно отпуска за хората в Белене. В подкрепа на отец Паоло Кортези беше организирана и подписка. Позицията му обаче не намери подкрепа в нито едно лице от властта. 

Публикуваме мнението на нашата читателка Татяна Кристи по темата.

Неуважаеми г-н президент, 

Позорното ви мълчание по повод нарушението на законите на Република България, както и на международните конвенции за правата на бежанците в Белене, показва, че Вие като държавен глава не представлявате целокупно нацията ни като част от ЕС и демократичната международна общност. С мълчанието си Вие избрахте да представлявате най-ретроградната и лумпенизирана част на българското общество – което не признава закони, което е лишено от хуманизъм, което признава единствено законите на насилието, шантажа и ксебонфобията, усърдно подкрепяни и стимулирани от местната и централна власт.

Конституцията на РБ казва, че Вие трябва да сте обединител на нацията. Вашата институция също предполага да сте независим политически и морален коректив както на трите власти, така и на гражданското общество. Думата „коректив” предполага да се намесвате там, където съвестта ви и политическите ви правомощия позволяват, за да доближите България още повече към цивилизования свят, и категорично да се намесвате там, където тази ориентация е компрометирана.

С позорното си мълчание Вие подкрепихте злото. Защото мълчанието също е и изразяване на политическа позиция - обикновено ретроградна! Незаклеймяването на злото е съюзяване с него. Съветвам ви отново да прочетете Конституцията на РБ и да се запознаете с правомощията си, които, за съжаление, не виждам да използвате по предназначение! Случайно ако сте забравили, ще ви припомня, че Вие НЕ принадлежите към нито една партия или към която и да е от трите власти! Вие имате една особено важна функция – да упражнявате ОБЕКТИВНОСТ(!).

Също така имате и едно много силно правомощие: да адресирате както Народното събрание, така и нацията. Тези адреси, ако са направени от почтен и истински демократ, биха били от огромна полза за обществото. Къдае са ви тези адреси в случая, г-н президент? Толкова хора питаха защо мълчите. А аз питам: КАК СМЕЕТЕ ДА МЪЛЧИТЕ?!

С мълчанието си Вие плюете на всички международни спогодби, които е ратифицирала РБ по отношение на бежанците – от Женевската конвенция на ООН от 1951 г. и Нюйоркския протокол от 1967 г. до Европейската конвенция за правата на човека.

Последната конвенция (ако случайно съветниците Ви не са Ви уведомили за съдържанието й) ЗАДЪЛЖАВА подписалите я държави да гарантират правото на живот, свобода и защита от нечовешко и унизително отношение спрямо ВСИЧКИ хора, намиращи се на тяхната територия! Страните, ратифицирали тези конвенции поемат задължението да предоставят убежище и закрила на хора, нуждаещи се от нея! Това е задължителното условие за принадлежност към прогресивната международна общност на развитите демокрации.

Жалко, че един католически свещеник свърши Вашата работа, работа на българските институции и работа на Българската православна църква! И за това беше позорно изгонен и Вие не обелихте нито дума! Жалко, че международните медии писаха за Белене, а Вие продължавахте да мълчите. Жалко, че станахме за смях пред международните правозащитни организации, а вие продължавахте да мълчите! QUO VADIS, г-н президент, към светлината или към мрака? Срам ме е от Вас! Вие не сте моят президент!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22179

23

ELPIDA

17.03 2017 в 23:00

Г-жо Кристи, не е "позорно" мълчанието на Президента.
Не го приравнявайте на ниво Чичероне!
Позорно е Вашето ароганто обръщение!

6040

21

Косьо Генчев

16.03 2017 в 18:01

"Гн Нерони взехте ми го от устата"

Кое ти взеха от устата, ма Ленка?
"резаните палки" ли щеше да лапаш?
Лелееее, каква си мръсница била!

11508

16

Бухльо

16.03 2017 в 15:36

За да покажем, че разбираме посланието, предлагам да изпратим няколко православни свещеници в Италия, за да проповядват и подпомагат местните в техния път към светлината, а също така да канят нелегални мигранти в тамошните местни общности, пак със същата цел - следване на пътя към светлината.