Настоятелят на Паоло Кортези обясни защо отецът си е тръгнал от България

OFFNews Последна промяна на 15 март 2017 в 07:59 9881 9

Снимка dese.bg

Паоло Кортези

Луиджи Ванинети, настоятелят на отец Паоло Кортези от Белене, разпространи отворено писмо, в което обяснява причините за отзоваването на католическия свещеник от България. 

След разразил се скандал с местното население на Белене, че сирийско семейство иска да се нанесе в града, отец Паоло Кортези бе принуден да напусне страната заради заплахи.

Имаше протести срещу поведението на беленчани, както и срещу отзоваването на католическия свещеник. Беше създадена и петиция в защитата на Паоло Кортези.

Публикуваме отвореното писмо на Луиджи Ванинети без редакторска намеса:

Скъпи събратя,

След имейла на о. Паоло Кортези, свещеник пасионист, разпространен вчера сутринта на 13 март 2017 г., много хора се обърнаха към мен за информация, относно положението на самия о. Паоло.

На 9 март, тази година, получих писмо от Негово Преосвещенство монс. Петко Христов, Епископ на Никополска Епархия (България), адресирано до Епископската Конференция в България, Генералният Настоятел, до мен и до о. Паоло Кортези.

В писмото си Епископът поиска, във връзка с развилите се събития в Белене, разпространили се в национален мащаб: „намеса от официалните власти на Конгрегацията на Отците Пасионисти за незабавното отзоваване в Италия, за неопределен срок, на о. Паоло Кортези”.

След разговор с Генералният Настоятел и с негово съгласие, помолих о. Паоло да дойде в Италия. О. Паоло напусна България и се завърна в Италия на 10 март.

Лично следя внимателно твърде усложнената, точно преди изборите, обстановка в България, породилото се напрежение между страните, множеството версии и тълкуване на фактите, често манипулирани и използвани, според угодата.

Отзвука в пресата е огромен и неконтролируем.

В постоянна връзка съм със Събратята си в България и ги призовавам да запазят спокойствие, с о. Паоло, който има цялата ни подкрепа и солидарност, както и с някои Граждански и Църковни Институции в България.

Нуждаем се от време, за да преценим трезво ситуацията, за да видим как да постъпим и да вземем решение, което, пожелаваме си, ще успее да защити достойнството на всички, нашето присъствие в България и подкрепата, която можем да окажем на най-онеправданите, според изискванията на Епископската Конференция в България.

Оставам на разположение за препоръки, които биха спомогнали за обективна преценка на нещата.

В това Постно време, ви призовавам да ни съпътствате с молитва, която има сила да въздейства върху Божието и човешкото сърце, и развоя на събитията, и нека Мария, Божията майка да бъде близо до всеки засегнат от ситуацията.

Използвам възможността, за да пожелая на всички огромна благодат от Бога.

О. Луиджи Ванинети

Провинциален Настоятел

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

38251

9

Denis Rizanov

15.03 2017 в 13:43

Да припомня още нещо за Паоло, новият Христос на Дионисий.

Преди около две години, той направи една нелепа „възстановка“, в която деца, въоръжени с пистолети /дървени/, представяха издевателствата в Лагера Белене.
Тази дивотия скандализира обществото – само късната антикомунистка Цецка Цачева, която присъстваше, се разплака – без да си дава сметка, че неприлично се осквернява самата История.
Беше направо жалко да се слушат обясненията тогава на Паоло/Христос, който се правеше на Фелини – на едно място, където човешката природа е стигнала до дъното си.
Чуйте го попа: „Това при нас в Европа се казва театър, култура.
При нас във всяко училище през месец февруари за Холокоста се правят пиеси с деца.
Може би е изненада за България, защото тук не са правени такива неща, но при нас е култура, театър“.
Ето, това е – някакъв тип опошлява/опозорява Островът на страданието, и отгоре на всичко ви казва, че сте малокултурни, че не сте европейци.
И сега този тип отново ни проглушава с фалцетчето си

38251

8

Denis Rizanov

15.03 2017 в 13:29

„В Белене умря България“ – тъй рече падрето капризи (грешката е вярна!)
Ние пък трябва да му кажем:

„Ей, нещастник, много си дребен, за да мелиш в смрадливата си уста България!“

А пък защитник му беше един друг нахалник – небезизвестният Дионисий.
Той пък се изрепчи /пак по Нова телевизия/- чуйте го само! – че ония, които прогонили Паоло, били същите, които прогонили и Христос!
Христос, чието Възнесение попчето Дионисий честваше в „Ал. Невски“ с фойерверки, сякаш е някаква фолк звезда.
Подобни дивотии са направо нетърпими – но ние ги търпим и блажено пропадаме.
Крайно време е повече да обичаме себе си и изобщо Българското – иначе сме свършени.


Държа да отбележа, че това са думи на един арменец. Да ги повторя още веднъж: "Крайно време е повече да обичаме себе си и изобщо Българското – иначе сме свършени!"
От там трябва да започнем.

73928

7

El Commandante

15.03 2017 в 12:09

Отец Минети защитава отец Капрезе,деба манджата римокатолическа....

ПОВРЪЩА МИ СЕ ОТ ВАС ВЕЧЕ БЕЕЕЕЕЕЕЕ!!!

3504

5

Хаха Менди,

познанията ти за религията са единствено от Комсомола, тогава когато религията беше опиум за народа.

11256

4

mendi

15.03 2017 в 10:55

Аз само не разбрах каква му е мисията на пастора. Да ни покръства ли? Ми ние сме си покръстени и сме си християни.
Ако иска да е полезен и да служи на Господа Бога нека иде в Сирия и да обяснява на езичниците какъв е пътя за спасение на душите им.