Quantcast

Денят, в който НЛО спря мача във Флоренция

ОFFNews Последна промяна на 29 октомври 2014 в 12:35 41786 9

Стадион Artemio Franchi преди мача

Футболен мач е спрян, след като неидентифицирани летящи обекти са забелязани над стадиона във Флоренция. Това е мистерия на 60 години, разказана от Би Би Си.

27 oктомври 1954 г. е топъл есенен ден в Тоскана. Футболен клуб Fiorentina играе срещу местния съперник Pistoiese.

10 000 фенове наблюдават срещата на стадион Artemio Franchi. Но половин час след началото на мача настава зловещо мълчание, после тълпата избухва.

Зрителите вече не гледат мача, а са отправили погледи високо в небесата и сочат с пръсти. Топката застива на терена.

Адрико Магнини, един от футболистите на терена, разказва:

"Спомням си всичко от начало до край. Беше нещо, което приличаше на яйце и се движеше бавно, бавно, бавно. Всички гледаха нагоре и освен това имаше някакъв блясък, който слизаше от небето, сребърен блясък. Бяхме удивени, никога не бяхме виждали нещо подобно преди. Бяхме абсолютно шокирани."

Играта е спряна, защото зрителите видяха нещо в небето, пише в доклада на рефера на мача.

Сред публиката е бил и Джиджи Бони, дългогодишен фен на Fiorentina: Спомням си съвсем ясно тази невероятна гледка, казва той. Неговото описание на мистериозните обекти е малко се различава от това на Магнини.

"Движеха се много бързо и след това просто спряха. Всичко продължи няколко минути. Бих искал да ги опиша като кубинските пури. Просто ми напомнят кубински пури, по начина, по който изглеждаха.", разказва той.

"Мисля, че бяха извънземни. Това е, в което аз вярвам, и не мога да дам друго обяснение." - казва Бони.

Още един от играчите на терена, Ромоли Туци, е съгласен: "В онези години всички говореха за извънземни, всеки говореше НЛО. Ние ги видяхме, видяхме ги на живо, наистина."

В същия ден, а и на следващия властите в Италия регистрират множество свидетелства за НЛО в района на Тоскана.

Според някои очевидци лъчи бяла светлина се виждали в небето, идващи от Прато, северно от Флоренция.

Друг човек, който се наслаждава на възможността да говори за онзи ден, е Роберто Пиноти, президент на Националния НЛО център на Италия. Той е автор на много книги за НЛО и дома му, в центъра на Флоренция, е  пълен с вестникарски статии в рамки и черно-бели снимки на размазани летящи чинии.

"Играчите и публиката бяха потресени, когато видяха тези обекти над стадиона", казва Пиноти.

"По онова време вестниците пишеха за извънземни от Марс. Сега знаем, че не е това. Но можем да заключим, че това беше един интелектуален феномен, технологичен феномен и явление, което не може да бъде свързано с нищо, което познаваме на Земята", аргументира се Пиноти.

"Факт е, че по-същото време са наблюдавани НЛО на много места във Флоренция и е имало странна лепкава субстанция, която е падала от небето", казва той.

Помня, че посред бял ден покривите на къщите във Флоренция бяха покрити с тази бяла субстанция и като сняг след час тя се стопи, разказва Пиноти.

Никой обаче не знае какво е общото между НЛО и бялата субстанция.

Свидетели описват субстанцията като памук, вълна или паяжина.

Няколко души обаче са решени да разберат какво представлява. Един от тях е журналист от флоренския вестник Ла Назионе, покойният Джорджи Батини.

През 2003 г. той разказва пред италианска телевизионна програма как на този ден е получил стотици телефонни обаждания за странните наблюдения. Батини решил да разследва феномена. Извън града той се натъкнал на едно дърво, покрито със субстанцията. Той събрал няколко проби с помощта на клечки кибрит и ги занесъл в Института за химически анализ в Университета на Флоренция. Когато стига до там, разбира, че и други хора са направили същото.

Уважаваният проф. Джовани Канери подложил субстанцията на спектографски анализ и заключил, че тя съдържа бор, силиций, калций и магнезий.

За съжаление тези резултати не дават никакви убедителни отговори и материалът е унищожен в процеса на изследване.

Възможно ли е да става дума за НЛО?

"Това е абсолютно глупава идея. Науката напълно отхвърля тази идея," казва пилотът от ВВС на САЩ и любител астроном Джеймс МакГаха. Той е прекарал повече от 40 000 часа, взирайки се в нощното небе от обсерватория Грасланд в Югоизточна Аризона.

НЛО е нищо друго освен мит, магия и суеверие, казва той.

Според МакГаха при случката във Флоренция италианците просто са станали свидетели на миграция на паяци:

"Явлението всъщност е причинено от млади паяци, които са плели паяжини, много, много тънки паяжини. Паяците използват тези мрежи като платна, които те свързват заедно и получават нещо като въжета, по които се придвижват между населени места. Те просто летят на вятъра и такива образувания са били регистрирани на височина от почти 9 км. над земята. Така че, когато слънцето блести и се отразява в тях, могат да се получат всякакви визуални ефекти.

Тази теория се подкрепя от факта, че септември и октомври са месеците, през които паяците в северното полукълбо мигрират - и подобни грандиозни миграции на паяци и днес стават заглавия във вестниците. Но тази теория не убеждава всички.

"Разбира се, че знам за хипотезата за миграцията на паяци - пълна глупост. Това е стара и глупава история", казва Пиноти.

Той оспорва теорията за паяците на базата на  химичния анализ на пробите. Паяжината е протеин - органично съединение, съдържащо азот, калций, водород и кислород - това не са елементите, намерени в пробите, които Батини и други са занесли в университета.

60 години по-късно шансовете за логично обяснение какво е станало на 27 октомври стават все по-малки. Тези, които са били на стадиона, са убедени, че това е паранормално явление.

А Ромоло Туци просто се чувства щастлив, че е бил там. Той си спомня за любопитния ден: "Бях като омагьосан и бях толкова, толкова щастлив."

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.11 2014 в 02:01

Абе незнам за Тоскана, но аз лично съм виждал НЛО, средата на лятото през супер ясно нощно небе наблюдавах звездите с баща ми и вуйчо ми от последния етаж на вилата ни в с.Кошарица, на хълмовете над Слънчев бряг, когато станахме свидетели на появяващ се от нищото ромб приличащ на диамант, флуоресциращ в ярко зелено с големина на луната при нормалните и размери, при което остана неподвижен в рамките на 5-6 секунди, след което със много висока скорост се сви и изчезна, бяхме стаписани, започнах да питам какво беше това, дори вуйчо ми което беше капитан-пилот на самолет нямаше никаква представа.Обекта беше много ярък и даже да не бях гледал към небето в този момента, пак щях да го забележа с периферното си зрение, просто беше много ярък и голям на фона на небето.Търсил съм много пути в мрежата информация, и излита доста сведения за НЛО обекти тип ромбове и диаманти, но не и зелени.

30.10 2014 в 12:17

Искам доказателства, а не лъжливи статии.

30.10 2014 в 12:15

Защо телевизионните медии като Нешенъл Джиографик и Дискавъри нищо не се говори за тоя случай?


Това е поредната лъжлива статия от човек, който иска да изкара някой лев.

30.10 2014 в 02:06

10 000 човека футболен мач и нито един фоторепортер ??????

29.10 2014 в 19:57

В "Анализ на ангелска коса, 1947-2000г.(An Anlysis of Angel Hair, by Brian Boldman), се разкрива определена взаимовръзка между този феномен и появата на неидентифицирани летящи обекти.

http://www.cufos.org/boldman.pdf

29.10 2014 в 19:13

Подобен е случаят от 2 ноември 1959 в Евора, Португалия:
https://www.youtube.com/watch?v=IAQL_QIrOwE

29.10 2014 в 14:55

Защо обаче, винаги на подобни явления се лепи етикета "извънземни"? Кое е по-вероятно - извънземен кораб да пропътува хиляди светлинни години до нашата планета, за да блесне в небето за минута - две, без да опита да направи какъвто и да било контакт, или това да е някакъв чисто "земен" феномен за който просто не знаем нищо?

29.10 2014 в 13:20

Ако беше Путин, нямаше да е субстанция от магнезий, силиций и на баба му фърчилото, а щеше да е алкохол с ботокс. Ма бъдете реалисти, мама му стара.

29.10 2014 в 12:37

Путин е виновен!
Изпратил е машина на времето вчера.