Знамето на село Карабунар ще се развее на Антарктида

Диана Варникова 31 януари 2023 в 19:07 2435 6

Знамето на септемврийското село Карабунар

Снимка Диана Варникова

Знамето на септемврийското село Карабунар ще се развее на ледника Пимпирев

Знамето на село Карабунар, община Септември, ще се развее на българската база на остров „Ливингстън“ на Антарктида - на ледника "Пимпирев". Това съобщи кметът на населеното място Иван Каменарски.

Знамето вече пътува с нашата експедиция и е предадено на доц. д-р Любомир Кендеров, хидробиолог, зам.-декан на Биологическия факултет на СУ и участник в 31-та национална експедиция до Антарктида.

Доц. Кендеров е от стар карабунарски род и често идва в селото. Така се и родила идеята да вземе знамето, за да го занесе на Ледения континент, разказа кметът Каменарски.

Той е предал флага на среща в Националния център за полярни изследвания към Софийския университет, на която са присъствали и проф. Христо Пимпирев, доайен на българските изследвания в Антарктика вече 35 години, директор на НЦПИ и председател на Български антарктически институт, както и комендантът на Българската полярна база на остров „Ливингстън“ Драгомир Матеев, който е и ръководител на научната и логистична дейност в Антарктика.

От името на жителите на Карабунар и от свое име връчих плакет на Любомир Кендеров за представянето на Карабунар на Антарктида и пожелах попътен вятър и успех на цялата експедиция, разказва кметът Каменарски.

Той се е уговорил с проф. Пимпирев, след като се приберат от експедицията, да направят среща в читалището в Карабунар, за да разкажат впечатленията си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

6

ob1

01.02 2023 в 17:53

Ако всички мислеха като красимирча нямаше да има стъпки на луната...
Ама вероятно за него американците са правили соц напъни тогава.

2073

4

Johnny B Goode

31.01 2023 в 23:43

Красимирчо, смотаняк е на майка ти синът и.
Ако всички мислеха като тебе, още щяхме да живеем по пещерите. Не че ти си мръднал много напред от пещерния човек, ама все пак.

12130

2

borisboris

31.01 2023 в 20:03

Какъв е смисълът на тази деятелност?
 
X

Подкастът на OFFNews