Защо се плаща спортът в детската градина? Омбудсманът иска да е безплатен

OFFNews 08 юни 2017 в 11:20 2492 1

Неписано правило е, че спортът в българската детска градина се плаща от години. Фактът затова обаче изплува официално в доклада на омбудсмана на България Мая Манолова за 2016 г., който бе приет от депутатите днес. 

В доклада на Комисията за децата, младежта и спорта, прочетен от председателя й Славчо Атанасов, стана ясно, че омбудмсанът е получил сигнали от родители, че спортни фирми организират спортната дейност на малките срещу заплащане. Фирмите предлагат занимания по различни спортни дейности – от народни танци до спортни игри и футбол.

Таксата за спорт в детската градина е около 20 лева месечно.

По този повод от доклада на парламентарната комисия по спорт стана ясно, че омбудсманът е поискала това да бъде преустановено и в детските градини да се осигури безплатен учител по физическо възпитание. В доклада се препоръчва още и да се осигурят спортни площадки за децата с увреждания.

Относно проблемите на децата Мая Манолова е поискала още интернатите да бъдат закрити.

В Комисията по образование е отбелязано, че в училищата продължават проблемите с прием в училище, прием в детска градина и строителство на нови. Във висшите училища пък се оплакват от студентските такси и стипендии и качеството на административното обслужване.

Омбудсманът Мая Манолова отчете, че през 2016 г. 27 037 души са потърсили помощ и съдействие от институцията на омбудсмана, което е с 12 хиляди повече от 2015 г. Манолова отчете, че 17 362 души са приети в приемната на омбудсмана.

С единодушие парламентът прие доклада за дейността на омбудсмана за 2016 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12761

1

cepcem

08.06 2017 в 12:41

Хехе, тези са като Българска Православна Църква - пускат статии, белким някой се сети за тях. Че даже и с данни за броя на заблудените, които са ги потърсили за нещо.

Ама има още хляб да ядат, докато стигнат БПЦ от към "новини" тип:

Днес е Цветница
По време на сутрешното богослужение (утренята) се благославят върбови клонки и се раздават на богомолците.

И това всяка година, дан'би да пропусне някой върбовите клонки.
 
X

Да помогнем на украинските деца!