logomamaninjashop

На детска градина в Швеция

Блoгърът Аnastasia NA живее в Швеция. Синът й посещава детска градина, която сериозно се отличава от нашите. Шведските детски градини обикновено са едноетажни сгради, в които има малко мебели и килими, а на група се полагат по двама и половина възпитатели. Изборът на храна в тези заведения също може да ви учуди.

Почти всички градини са предназначени за малко на брой групи – 4-6. Това се компенсира с голямото количество детски заведения, които са разположени в близост до дома. Помещенията са уютни, но липсват килими и излишни мебели. Общото впечатление е, че са много функционални.

Как можеш да попаднеш в шведска детска градина

За да я посещава, детето трябва да е навършило една година. Попълва се молба в електронен вид, три месеца предварително (срокът е приблизителен). В молбата могат да се посочат до три детски градини по желание. На детето се предлага място в една от тях, но родителите могат да откажат и да изчакат. Разбира се, има райони, в които се чака повече.
Не се изисква бележка (или здравна карта) от личния лекар, за да постъпи детето в градината. Сумата, която се заплаща, зависи от доходите на родителите. Максималната месечна вноска е около 150 евро.

С приемането, родителите предоставят информация за работното си време и времето, което им е необходимо за придвижване, за да се осигури наблюдение на детето, ако родителят закъснее.

Ситуация, в която майката е в отпуск по майчинство, а детето посещава детска градина, в Швеция е недопустима.

Ако двамата родители не работят по 40 часа седмично или не учат, детето посещава градината само в часовете, в които те са ангажирани с работа или учене. Тоест може да бъде записано и за 15 часа седмично. Най-често това са три посещения по пет часа. Същата схема се прилага и ако майката е в отпуск със следващо дете. В Швеция е разпространена дистанционната работа от вкъщи и в този случай детето също има право да посещава детска градина. Вземат се предвид и болничните на родителите.

Допуска се детето да бъде заведено на градина с хрема, с кашлица, но не и с температура, ротавирусно заболяване, шарка и други вирусни инфекции. Дете, което видимо е отпаднало, също не бива да се води.

В повечето детски градини има „мокро помещение“. В него децата рисуват, цапат се, пръскат се с вода, без притеснение.

На входа на градината обувките се свалят и поставят на рафтче с името на детето. В гардеробната всяко хлапе има свое шкафче, на което е написано името му (със снимка) и имената на неговите родители. На един от рафтовете в шкафа се съхранява кутия, в която е резервният чифт дрехи на мъничето. На капака й има чек-лист, с примерно съдържание: Тук има 2 чифта панталони, 2 чифта чорапи, един суитшърт.“

В някои детски градини, в гардеробната има магнитна дъска с пиктограми. Когато възпитателят вземе последната резерва (например памперс), за да даде знак на родителите просто сваля от дъската едно от магнитчетата, което изобразява памперс и го лепи на рафтчето на детето. Така с идването си, родителят вижда кои запаси са изчерпани и какво трябва да „зареди“ на детето, без да се налага да търси възпитателя и да обменя информация с него. За „обратна връзка“ родителят връща магнита на основната дъска. Това означава, че е „получил съобщението“.

Максималният брой деца в групата е около 15. Официално за една група се грижат три и половина ( или две и половина) възпитателки. Тоест едната е в групата в 50 % от времето си, в другите часове е в други групи.  Тази бройка е достатъчна, защото рядко се случва всички записани в групата деца да я посещават.

kindergarden 1010

Примерен режим

Работно време от 6.00 до 18.00 часа

Закуска в 8 часа. Обичайното меню е сандвич с шунка и кашкавал, каша, вода или мляко.

Междинна закуска: между 9 и 10 часа – плод. Често той се дава по време на разходка.

Разходка

11,45 - обяд

От 12 до 14 часа, сън, за тези, които искат да спят. Децата си почиват върху матраци, с възглавници и завивки, без да се преобличат.

14,15  - закуска, която обикновено е като сутрешната.
Следват разходка или активни игри в помещението. Веднъж седмично се организира разходка в гората, в библиотеката, в съседния двор – извън градината.

16,45 – междинна закуска – плод за тези, които не са прибрани от родителите си.

Температурата в стаите е около 20 градуса, проветрява се редовно.

На практика (извън официално обявения режим) шведските деца са на разходки независимо от времето. Обикновено те продължават най-малко час, а най-често децата са навън в повечето време между храненията и обедния сън.

sweden

Изборът на храна е интересен. На децата се дава и пикантна храна и специфична (национална) кухня. Много разпространено схващане е, че тъй като не всяко семейство може да си позволи разнообразие в менюто, децата трябва да се запознаят с кухнята и на други страни. Конфитюри и други сладки се предлагам само на деца, чиито родители са разрешили това, обикновено в по-горните групи. Да се носят почерпки за рождени дни не е прието.

Защо шведските деца са толкова възпитани

Столовата в детската градина не се отличава от заведенията за бързо хранене. Използва се принципа на шведската маса. Има поставени купи с нарязани зеленчуци, бурканчета със сосове, подноси с топла храна. Децата (от двегодишна възраст) се редят на опашка, вземат поднос, прибори и чиния, сипват си колкото и каквото искат, отнасят подноса си до масата на която се хранят, ядат, могат да си сипят допълнително, ако желаят.

След като се нахранят отсервират подносите в обозначената зона. Готвачът само наблюдава процеса и зарежда храната, която се е изчерпала.

Изобщо в детската градина има много строги правила – свързани с реда и хигиената, всякакви ритуали, безкрайни „благодаря“ и „моля“, сериозни забрани, свързани с безопасността. При това никой не повишава тон. Възпитателите често държат деца на коленете си. Вярно, че и децата сами идват и се гушкат в госпожите, но тук постоянно ги прегръщат и целуват.

Повечето градини и училища имат защитени с парола страници, в които се публикуват новини, снимки, съобщения. Особено важните съобщения се изпращат и като есемес на родителите. На страницата може да се намери пълна информация за политиката на конкретната детска градина или училище.

Ако персоналът забележи, или заподозре, че над някое от децата е оказвано физическо или морално насилие, без да се известяват родителите започва разследване, което се провежда от социалните служби. Все пак трудно ще видиш родител, който крещи или посяга на детето си. Това в Швеция е крайно срамна гледка.

Материала подготви Янка Петкова


Препоръчваме ви статията ни за образователната система в Сингапур, където учители стават само най-добрите студенти.

Прочетете и защо холандските майки са най-щастливи.

 

 

Снимките в галерията са от детска градина в Швеция, създадена по уникален архитектурен проект, вдъхновен от местните рибарски колиби.

Последно променена в Вторник, 30 Май 2017 06:18

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам