Зърнопроизводители на протести в редица градове заради 'безконтролния внос на украинско зърно'

OFFNews 14 септември 2022 в 09:08 4281 4

Зърнопроизводители излизат на протест заради безконтролния внос на украинско зърно.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Зърнопроизводители излизат на протест заради безконтролния внос на украинско зърно.

Зърнопроизводителите излизат на протести в редица градове днес. Организират ги Националната асоциация на зърнопроизводителите и Националният съюз на земеделските кооперации в България. Те негодуват срещу "безконтролния внос на зърно от Украйна" и липсата на защита от българската държава за българското зърнопроизводство. Опасяват се от фалити. Недоволстват и от условията по европейската Зелена сделка, която оскъпявала продукцията им и била неприложима. Обявяват се против добива на шистов газ в страната.

Земеделците настояват за забрана на вноса на зърно и маслодайни култури, третирани със забранени за ЕС препарати.

Бездействието на правителството поставя пред изпитание целия бранш и рискува фалити сред земеделците, заяви председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите Радостина Жекова пред БНР. "Не можеш да отвориш Европейския съюз като разграден двор, защото украинските колеги не произвеждат стоката си по регламентите, по които я произвеждат европейските колеги. И да престанат да натискат бранша, защото той ще умре."

Протестните шествия със земеделска техника се организират в градовете Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Добрич, Карнобат, Монтана, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол. Началният час е 11.

В Бургаска област зърнопроизводители ще протестират с шествия, без да блокират движението, в градовете Бургас, Айтос и Карнобат. Първото шествие ще започне в 8.30 ч. от изхода на Карнобат до центъра на града. Шествието със земеделска техника ще тръгне от кв. "Горно Езерово" до кръстовището на изхода на града в посока Созопол, след което ще се върне обратно.

В Айтос шествието ще премине от "Водопада" до центъра на града и обратно.

И зърнопроизводителите от Ямболско излизат на протест

В Пазарджик протестът на земеделските производители ще започне в 11 от парк "Стадиона". В продължение на два часа с шествие ще бъдат блокирани възлови кръстовища и булеварди в града.

Около 12 часа се очаква тежкотоварните машини да преминат през моста на река Марица като по този начин ще бъдат блокирани изходите към Велинград, Пещера и Батак.

След това шествието ще премине по околовръстния булевард "Стефан Стамболов" до изхода за Пловдив. От полицията призовават гражданите в рамките на тези два часа да използват обходни маршрути.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

4

edin slep

14.09 2022 в 10:33

Скрити зад асоциация, това са ДПС и ГЕРБ, те са зърнарите. Крадат, крият приходи, претоварват камионите и рушат пътища, а и изнудват правителството и нас в свободното си време.

12130

3

borisboris

14.09 2022 в 10:32

Зърнопроизводителите не скачаха, докато трупаха печалби от спекула с треторазредно фуражно зърно. Са кво стана...

-240

2

редовно четящ

14.09 2022 в 10:20

Герберастията в действие. Не стига, че фуражното им зърно става само за прасета, ами и претенции имат!